Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у 12 локалних самоуправа у Србији уведена ванредна ситуација због изливања река услед обилних падавина.

Брнабић је, након седнице Штаба за ванредне ситуације, навела да ће Влада учинити све да што брже санира последице поплава и помогне људима.

Премијерка је објаснила да је проблем настао јер је у претходних 48 часова било екстремних падавина, и до 210 литара по квадратном метру.

Све надлежне службе реаговале су на време. и ”Србијаводе” и ”Воде Војводине” биле су у конткату са Републичким хитрометеоролошким заводом, постављени су бедеми, што је спречило већу штету, рекла је она.

Председница Владе је најавила да ће данас посетити општине Косјерић и Осечину, у којима је проглашена ванредна ситуација.

Влада ће, како је истакла, учинити све да што брже санира последице, надокнади штету од поплава и да, као и увек, помогне становништву тих угрожених делова Србије.

Према њеним речима улагања у заштитне мере 2014. године су се исплатила.

Сва расположива механизација, пумпе за воду, машине које чисте водотокове и оно што су бујичне воде нанале, су на терену, како би се елиминисала опасност од попава, рекла је председница Владе.

Она је предочила да су на угроженим подручјима и припадници МУП-а, Жандармерије и Црвеног крста, а у Љубовији и Краљеву припадници војске, који ће, ако буде потребно, реаговати и у дугим местима.

Желим да поручим свим грађанима, посебно у тих 12 локалних самоуправа, да Влада прати ситуацију из минута у минут, да смо ту за грађане и да ћемо у најкраћем року радити на процени штете и у максимално кратком року, као и до сада, помоћи људима. Надокнадићемо штету и бићемо ту за све да се што пре ствари врате у нормалу, рекла је премијерка и додала да су путни правци већ под контролом.

Према њеним речима, четири путна правца рашчишћена су последњих сати, а најтежа ситуација је била на путу Ариље–Иваница, који је у прекиду чак на два места.

Бујица је однела и део пута, имамо једну траку, то морамо да санирамо што пре, рекла је председница Владе и истакла да ће проблем прекида снабдевања електиричном енергијом бити решен врло брзо, а што је на седници потврдио и ресорни министар Александар Антић.

Ванредна ситуација проглашена је у Осечини, Крупњу, Лозници, Мионици, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Ивањици, Краљеву и Љигу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here