Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Песник Ђорђо Сладоје из Новог Сада добитник је Дисове награде за 2019. годину за целокупно песничко стваралаштво, саопштио је жири.

Жири у саставу др Недељка Бјелановић, научни сарадник у Институту за књижевност и уметност у Београду, др Јован Делић, редовни професор Филолошког факултета у Београду (председник) и Ђорђе Нешић, песник из Бијелог Брда, одлуку је донео једногласно.

У образложењу се наводи да Ђорђо Сладоје има до сада укупно 22 веома успеле и високо оцењене књиге, што га сврстава у ред “најостваренијих савремених српских песника препознатљивога гласа, дисовски горког, дисовски строго критички усмереног на наше дане, али и дисовски оданог својој песничкој традицији, језику, отаџбини и народу”.

Ђорђо Сладоје је рођен 1954. године у Клињи код Улога, у Горњој Херцеговини. Гимназију је завршио у Сечњу, а студије социологије у Сарајеву.

До 1992. године радио је у Народној и Универзитетској библиотеци у Сарајеву.

У време рата у Босни и Херцеговини избегао је са породицом у Врбас, где је радио као секретар Фестивала поезије младих и уредник часописа “Траг” до 2007. године.

Од 2007. године ради као уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада.

Објавио је 22 књиге поезије и приредио је “Најлепше песме” Рајка Петрова Нога (2002).

За свој песнички рад добио је низ најзначајнијих награда, а његовој поезији писали су најистакнутији српски критичари и објављена су два зборника критичких радова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here