13.07.2019.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да је најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима формирање “православне цркве Црне Горе”, која ће, како је рекао, отворити врата свим верницима.

Ђукановић тврди да је “неупитно” да је постојала аутокефална “Црногорска православна црква” и да је “неупитно” право актуелне Црне Горе да, како је рекао, крене у операцију обнове такозване Црногорске православне цркве.

Он је за Јавни сервис Црне Горе додао да су Митрополији црногорско-приморској и њеном свештенству широм отворена врата да буду део тог решења, а не да, како је навео “традиционално остану део проблема”.

Он каже да је Српска паравославна црква, како наводи, важан фактор подељености православног становништва у Црној Гори.

Коментаришући писмо Васељенског патријарха Вартоломеја, Ђукановић је рекао да га је добио недељу дана након што га је објавила Митрополија црногорско-приморска и да га садржај писма упућује на то да је писано у Црној Гори.

Он сматра да је држава у случајевима цркве на Румији и крстионице на Михољској Превлаци показала “вишак толеранције” и додаје да убудуће неће бити тако.

Правни систем ће, како наводи, морати да се поштује.

“Свако мора да разуме да ће бити лојалан грађанин држави у којој живи и ради, или ће бити преступник. Преступници могу бити и у оделима и у мантијама и завршиће у затворским униформама јер то је судбина преступника”, рекао је Ђукановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here