Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић тврди да су наводи да на улице Црне Горе излази од једне трећине до две трећине грађана, како би протестовали против спорног Закона о слободи вероисповести, “апсолутно пренадувани”.

Ђукановић је у видео-снимку недавног интервјуа за Ројтерс, који је објављен на сајту црногорског председника, рекао да је реч о “дезинформацијама”, уз тврдњу да су се сличне ствари радиле у време Слободна Милошевића.

Интервју председника Црне Горе Мила Ђукановића за Ројтерс (Juтјуб/Ројтерс)

“Као што знате свакодневно присуствујемо дезинформацијама о томе како је од једне трећине до две трећине грађана Црне Горе на улицама, што је апсолутно пренадувавање, налик ономе када су Милошевићеви медији из Берана састављали две исте слике, једну до друге, како би створили код посматрача утисак масовности, а и најповршнији посматрач је уочио да је реч о истим фигурама на двема идентичним сликама. И овде је реч о томе”, тврди Ђукановић.

Он је одбацио као манипулацију и наводе да се пола чланова ДПС-а приклонило литијама и поручио да је уверен да ће ДПС и владајућа коалиција победити на предстојећим парламентарним изборима и учврстити “ход Црне Горе ка коначном циљу, а то је чланство у ЕУ”.

Ђукановић сматра да је СПЦ, од доласка митрополита црногорско-приморског Амфилохија 1990-тих година, политички субјект.

“Није то најгоре, најгоре што су они заступници најретроградније могуће политике. Они су обичан инструмент великосрпског национализма у региону и такву улогу су имали у Хрватској, у Босни и на Косову. Тамо где су се они декларисали као политички субјект, ту су увек страдали људи, а у финалу су страдали и српски национални интереси”, рекао је Ђукановић.

Црногорски председник тврди да је СПЦ субјект политичког живота у Црној Гори и да опредељује како ће просрпска опозиција наступити на предстојећим локалним изборима у Титву, те да ће, како је навео, исто тако бити инволвирана на предстојећим парламентарним изборима.

Он је додао да је митрополит Амфилохије и раније говорио на скуповима опозиције, “јасно стајући на страну супротну власти и јасно кршећи оно што су и божије и црквене заповести”.

“Једна од девет црквених заповести каже да црква мора радити у корист добра и државне власти у држави у којој има своју верску мисију. Јасно да митрополит Амфилохије делује против ове државне власти, он то не скрива, свакодневно с поносом понавља. Јасно је шта је његова улога”, рекао је Ђукановић.

Црногорски председник је казао да Амфилохије “то делимично ради и на основу некаквог властитог опредељења, али у доброј мери на основу онога што је великосрпски национализам и што су руски, антизападни интереси на Западном Балкану”.

“А да ли ће то довести у питање доминацију актуелне државне политике Црне Горе, апсолутно сам сигуран да не”, поручио је Ђукановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here