Mesto za reklamu

29.07.2019.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић предсједавао је данас првом сједницом Координационог одбора за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош из Италије, Француске и Аустрије.

Ђукановић је оцијенио да се чином преноса посмртних остатака испуњава још један дио историјске и моралне обавезе према династији Петровић, који има и државни значај у контексту снажења свијести о идентитету, саопштено је из његовог кабинета.

„Вођени идејом испуњавања дуга према династији, наш циљ је да организујемо достојанствен чин са највишим војним почастима“, казао је Ђукановић.

Одбор се такође сагласио са предлогом стручног тима у вези са локацијом на којој ће бити пренети посмртни остаци потомака, да то буде Дворско гробље у оквиру Новог гробља на Цетињу.

Такође, размотрена је и информација о начину испраћаја, односно дочека посмртних остатака потомака династије и сходно томе је формирана Организациона комисија за свечану церемонију дочека и сахране посмртних остатака потомака династије Петровић Његош, на челу са министром културе Александром Богдановићем, а договорено је и да се у најкраћем року интензивирају активности у циљу пуног правног договора са земљама у којима се налазе посмртни остаци потомака династије Петровић“, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here