Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Нема разлога да у Црној Гори не дође до промене власти, рекао је црногорски председник Мило Ђукановић и додао да „ови који славе победу, с правом је славе“. Он је оптужио Србију да односом према Црној Гори „храни националистичка уста због формализације независности Косова“, а митрополиту Амфилохију поручио да неће моћи да изгради храм на Цетињу.

„У неком тренутку се догоди сплет различитих околности које су 30.августа дале пресек какав су дале. Побеђивали смо у континуитету, те победе никада нису биле тако тријумфалне да би доводиле у питање демократски карактер црногорског друштва. Садашња промена власти није учинила недостојанственом позицију проевропске политике у Црној Гори. Ми смо у будућем парламенту заступљени са једним послаником мање у односу на већину, то се благо померило, али не видим у томе ништа драматично и на неки капиталан закључак“, казао је Ђукановић гостујући на FACE TV, преносе „Вијести“ .

„Имамо разлога да будемо поносни на све оно што смо урадили као власт, али и на оно што у ових 15 дана од промене политичке реалности у Црној Гори показујемо. Ови који славе победу с правом славе победу, победили су. Имали су прилику да у претходних 30 година кажу изгубили смо, нису то урадили. Ово ће ваљда бити први избори који су регуларни јер ми нисмо победили. Признали смо резултат и није нам падало на памет да се служимо неким накнадним постизборним инжењерингом. Не мислим да је то правилно читање демократије и правилно читање воље грађана“, казао је Ђукановић.

Он је додао „да не видети да се, на неки начин, рестаурира националистичка политика с почетка 90-их, значи политичко слепило“.

„Ми смо то видели у региону. Све што се догодили од тада до данас је, заправо, врло белодана потврда једне такве обновљене политичке реторике и политичке реалности. Ја бих рекао да се данашња политичка реалност не разликује много од оне с почетка 90-их. Подсетићу вас, тада сам казао и тада се кренуло са идејом да се штите интереси угроженог српског народа у другим државама. Заштита, наводно, угроженог српског народа у Црној Гори је подразумевала рушење суверенитета црногорске државе, дакле и беспризорно мешање у унутрашњи политички живот. Када су у питању последице по Црну Гору, био сам веома јасан у одговору на претходно питање.

Мислиm да смо поставили добар демократски и европски темељ, да Црна Гора може да издржи тај удар, а ми ћемо јој, наравно и даље бити стамена одбрана, сада из позиције најјаче опозиционе странке у црногорском парламенту. Мислим да ми то можемо да издржимо. Ако је реч о власти, поштујемо демократска правила. Власт се бира на слободним изборима. Грађани су слободном вољом желели овакву власт и имају је“, рекао је Ђукановић.

Он је додао да се савез већине потврдио да неће мењати спољно-политички курс Црне Горе, да неће покушавати да изведу Црне Горе из НАТО и да ће наставити пут ка ЕУ.

„Казали су да преузимају све међународне уговоре које је Црна Гора потписала. И казали су да неће мењати државни и правни статус Црне Горе и симболе Црне Горе. Неко ће казати, већину од тих одлука не би могли ни донети, не улазећи у уставно правна решења, важно је то било чути од њих. Ја сам веома задовољан тиме што сам чуо. Поштујмо промену у нечијем становишту, дајмо му прилику да нешто ради… Из опозиције ћемо врло тврдо заступати интензивнији ход ка европском систему вредности“.

Ђукановић је поновио да ће бранити Црну Гору „и из шуме ако треба“.

„Па наравно, бранићемо је свим средствима, као што сам рекао и из шуме, и нећемо се ваљда, као што знате, ту разликовати у односу на генерације наших предака. Па како мислите да се Црна Гора одбранила кроз претходне векове, откуд Црној Гори десет векова државности? Тако што није брањена у парламенту, него је брањена оружјем, брањена је у шуми. Према томе, ако неко мисли да може да нам одузме наш кров над главом, радићемо оно што бисте и ви радили када би неко дошао да вам мимо ваше воље руши ваш кров над главом, то је логично“.

Упитан може ли да се деси сцена која је већ најављена, на пример, на Цетињу, као симболу црногорске државе, да СПЦ, како је најавио митрополит Амфилохије, направи храм.

„То се не може догодити. То може бити његова намера која се на Цетињу не може догодити. Наравно, ако крене, и постави камен, биће му тај камен срушен, и он то зна и зато неће кренути. Наравно, то он најављује откако је дошао 89-е године да ће да сруши Маузолеј, а да постави и врати горе цркву Карађорђевића. Наравно, нема шансе за то. Наравно, зауставиће га они који треба да га зауставе и који су му то већ казали. То су му казали грађани Цетиња, да вероватно преко њих живих то не може да уради. То је прича која се ту завршава“.

Говорећи о односу Србије према Црној Гори Ђукановић каже да је Црна Гора на стубу срама у медијима у Србији.

„Црногорци су Милогорци, још горе од тога Црногорци су усташе, чиме се, дакле, показује елементарно неуважавање, односно за сваког ко зна историју, и ко елементарно пажљиво чита и наше медије и нашу политичку и друштвену реалност, дакле, потпуно је јасно да се прави увертира за оно што се жели поручити. Дакле Црна Гора је грешком неком 2006. године остварила своју самосталност, али Црна Гора је природни део српског света, природни део велике Србије и вероватно, додатно у околностима у којима је кренуо процес формализације независног Косова, нека врста хране којом треба нахранити гладна националистичка уста, која све теже подносе губитке кроз које су пролазили, а најтеже, чини ми се, подносе формализацију губитка Косова и, дакле, Црна Гора би у ту сврху могла добро послужити. Оно што желим да вам кажем је да Црна Гора ни најмање не гледа на то не само добронамерно, не може ни гледати, него ни наивно, дакле не слушамо то што се у званичним обраћањима каже, него уз то читамо и између редова, а врло често не треба читати између редова, него читати само и оно што је у редовима и то је довољно“ – изјавио је између осталог Мило Ђукановић, председник Црне Горе и председник ДПС, која је изгубила власт на последњим изборима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here