Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да никаквог решења косовског проблема нема, “ни на видику”.

Он је, на конференцији за штампу поводом састанка председника Александра Вучића са представницима Срба са КиМ, којем и он присуствује, истакао да не може да говори о било каквим решењима, јер нема ниједно на видику, па тако ни оних које би ми волели, а ни оних које би други волели.

“Не постоји ниједно решење, ни на видику”, подвукао је Ђурић.

Пренео је да су Срби са КиМ на састанку затражили да Београд повећа своју помоћ.

Подсетио је да се тренутно реализује велики број пројеката помоћи грађанима на КиМ и да је тражено да се број прошири.

“Људи траже више помоћи и ми ћемо као влада у наредне две недеље ићи на измену уредбе на основу које смо у новембру усвојили план помоћи како бисмо обухватили додатне пројекте”, објаснио је Ђурић.

Ђурић је, на конференцији за штампу поводом састанка председника Србије Александра Вучића са Србима са Косова и Метохије, поводом именовања Дијане Живић за новог косовског министра пољопривреде, рекао да није прихватљиво да неко ко је Србин, ради против интереса своје државе и народа и да очекује да са њим неко сарађује.

Он је упитао и како Приштина планира да онемогући рад Трепчи, компанији која је регистрована по УНМИК-овим прописима и има дозволе за рад по међународним прописима.

“Како, осим насиљем, што правним, што можда и физичким. Позивам их да о томе не размишљају, јер неће донети ништа добро ни онима који такве потезе евентуално разматрају. Свима нам треба хладна глава”, рекао је Ђурић.

Напади на Србе на Косову и Метохији су последица “токсичне политичке климе”, коју стварају албански политички лидери на КиМ, који Србе третирају као државне непријатеље њихове лажне државе, изјавио је Ђурић.

Он је тако прокоментарисао учестале нападе на Србе на КиМ у последње време – упадање у штале, клање стоке, отимање, заустављање хуманитарне помоћи…

Како је рекао, циљ тих напада је да Србе натерају да се исељавају на КиМ.

Ђурић је навео да су Срби на КиМ довољно издржљви и посвећени својим породицама и огњиштима и да се храбро суочавају са таквом ситуацијом.

Ђурић је уверен да је, када се ради о случају Милана Радоичића и тврдњама Приштине да је умешан у убиство Оливера Ивановића, на делу политички прогон, јер, истиче доказа за оптужбе против Радоичића нема, нити су они презентовани нашим правосудним органима или јавности.

Ђурић је истакао и да неко жели да правосудне институције користи за раздор међу Србима и на КиМ и шире. Неко је од почетка желео да оптужи државу Србију да би са себе скинуо кривицу, додао је Ђурић. Додао је и да не верује да у правосуђу постоји принцип доказивања невиности, пошто се увек доказује кривица.

“Потпуно сам сигуран да је у конкретном случају реч о политичком прогону, пошто нема никаквих доказа нити су они поднети нашим органима или јавности. Доказе, господо, а не оптуживање и прогон из политичких разлога”, закључио је Ђурић.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here