Mesto za reklamu

15.12.2018.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта посетио је у петак епископа горњокарловачког Герасима у владичанском двору у Карловцу.

Том приликом разговарали су о тешком положају преосталих Срба у Епархији, као и изградњи православне цркве у Вргинмосту, за коју је, након посете председника Александра Вучића овом крају, средства обезбедила Влада Србије.

Такође, разговарало се и о могућностима обнове православних светиња у другим деловима Епархије, пише у саопштењу.

Посебна пажња посвећена је теми заштите пољопривредног земљишта протераних Срба и других оштећених грађана који живе ван Хрватске.

Линта је предложио епископу Герасиму да наша црква треба да има далеко активнију улогу у очувању српске земље, са чим се владика сложио.

– Од завршетка рата 1995. године до данас Хрватска је отела више од 800 хиљада катастарских парцела пољопривредног земљишта грађанима српске националности – рекао је Линта и додао да би сваком протераном Србину требало пружити правну помоћ да своју земљу врати у посед.

– У случају да Срби нису у стању да обрађују своју земљу, јер живе изван Хрватске, треба им омогућити да је могу дати на коришћење на одређени временски период Српској православној цркви – рекао је Линта.

Линта је нагласио да ће са овим предлогом упознати и остале владике чија се седишта Епархија налазе на подручју Хрватске.

“Српска стварност”

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here