Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Од 18. децембра накнаде за плаћање платним картицима смањене су шест пута. То значи да су накнаде за плаћање дебитном картицом сада 0,2, а кредитном картицом 0,3 процента било да се ради о Дина картици, било страним картицама. Народна банка Србије позвала је посебно мале трговине и предузетнике да се обрате пословним банкама и искористе ту прилику и повећају свој промет.

Без обзира на то колико волимо готовину у џепу, плаћање картицама је све заступљеније, а у последње две недеље и јефтиније. Превасходно за мале трговине.

У Србији је активно око милион 280 хиљада картица. Иако је лимит и дозвољено задужење преко картица 85 милијарди динара, клијенти користе то задужење три пута мање тек око 32 милијарде динара.

У Народној банци очекују експанзију плаћања картицама јер је, кажу, самањењем накнада отклоњен главни разлог због чега су мали трговци избегавали увођење ПОС аутомата.

Банке су смањиле накнаде, али наглашавају да је само у 2017. години повећано безготовинско плаћање за 16 одсто.

Поступак је једноставан. Клијент банке одлази у своју банку, попуњава захтев, потписује целокупну документацију која је потребна за добијање ПОС терминала и банка је у обавези да у року од три радна дана, али је то најчешће сутрадан, клијент добија свој постерминал у својим просторијама”.

Смањење готовине у оптицају повећава бруто домаћи производ за један одсто. Тиме се заправо смањује сива економија и трошкови штампања чувања и манипулисања новцем.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here