Mesto za reklamu
  1. 08. 202.

Митрополит црногорско приморски СПЦ Јоаникије потврдио је да ће његово устоличење 5. септембра бити на Цетињу, упркос позивима да због подигнутих тензија оно буде измештено.

„Подразумева се да ће то бити на Цетињу“, одговорио је Јоаникије на питање новинарке „Вијести“, не желећи да детаљније коментарише догађај.

Један од лидера Демократског фронта и члан Већа за националну безбедност Милан Кнежевић, јуче је најавио да ће Веће и Савет за одбрану и безбедност одлучити где ће бити постављење митрополита – на Цетињу или у Подгорици. Такође наводи и да је његов став да оно буде у Цетињском манастиру и да неће подржати ниједан други предлог, осим ако не буде дошао од цркве.

Према незваничним информацијама „Вијести“, са Јоаникијем се прије 15-ак дана састао потпредседник Владе Дритан Абазовић, надлежан за сектор безбедности. Тада је митрополит, како је тврде „Вијести“, „био отворен за све опције“. Неколико дана касније – на састанку са премијером Здравком Кривокапићем и шефом полиције Зораном Брђанином одбацио је могућност да се устоличење одржи на другом месту.

То је потврдио и у обраћању јавности у недељу, када је навео да се он хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру и да „није извањац, већ је рођен у Црној Гори“.

Према незваничним информацијама „Вијести“, представници Владе ће се још једном састати са митрополитом, највероватније након седнице Већа за националну безбедност.

Подсетимо, адвокат и члан Правног савета Митрополије црногорско-приморске рекао је јуче за Спутњик да је Цетињски манастир седиште Митрополије црногорско-приморске и природно је да се тај чин устоличење митрополита тамо догоди.

И премијер Здравко Кривокапић јуче је подсетио да право избора устоличења није у надлежности нити Владе, нити Скупштине, нити Савета за одбрану и безбедност.

„То је искључиво и само право онога који треба то да одради, а то је митрополит и МЦП”, казао је Кривокапић и додао да је „Цетињски манастир место митрополита, зашто би сад неко ишао у Подгорицу? Ако би ишао у Подгорицу, сутра би требало да иде можда ван Црне Горе“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here