Mesto za reklamu

01.04. 2020.

Кризни штаб је данас са стручних аспеката разматрао процедуре и протокле који ће бити у примени у наредном периоду, с озбиром на повећан број случајева позитивних на КОВИД 19 и повећан број грађана са симптомима заразе коронавирусом, казала је директорка Института “Батут” Верица Јовановић после седнице штаба.

Она је за ТВ Прва рекла да се у рад укључују домови здравља који ће интензивно прегледати грађана код којих постоје симптоми.

“Они ће сад моћи, уместо да се јавјаљу кол центрима, да дођу у делове домова здравља који су означени за ову врсту симптома и да их лекар у тим здравственим установама прегледа”, каже Јовановић.

Како је рекла, најчешће ће се радити анализа крви, по процени лекара и рендген плућа, а радиће се и епидемиолошка процена и пратиће се контакти са којима је била особа позитивна на коронавирус.

Упитана како се прате контаки, Јовановић је прецизирала да се то ради преко службе епидемиолшке заштите у институтима и заводима за јавно здравље којих је у Србији 25, а једна од њих је и Институт “Батут”.

“У претходном периоду су тестиране само особе са израженим симптомима, попут повишене температуре изнад 38,5 или 37,5”, каже Јовановић и наводи да Србија прати препоруке СЗО о повећаном броју тестирања, да се сада тестирјау и грађани који нису били у зараженим подручјима у иностранству.

Нагласила је да важна тријажа на нивоу домова здравља, али и прецизирала да болнице и даље остају места у која одлазе особе које имају проблема са дисањем, док они са блажим симптомима иду до дома здравља.

Јовановић је рекла да здравствени радници представљају приоритет и да ће бити направљен план њиховог тестирања.

Објаснила је да, ако се појави један случај заразе у колективу, то не значи да цео колектив мора у изолацију од 14 дана, већ само ако су били у непосредном контакту.

Јовановић каже да су симптоми коронавируса повишена температура, гребање у грлу и кашаљ, као и општа малаксалост и евентуално главобоља.

Навела је да су Београд, Ниш и Ваљево градови у којима се интензивно прати ситуација, али се ситуација прати и на целој територији Србије.

Упитана када би могла да се заврши епидемеија ако се примењују све мере, Јовановић каже да треба пратити бројеве и када они буду почели да падају биће могуће предвидети крај епидемије.

“Важна је примена свих мера”, нагласила је Јовановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here