1. 09. 2019.

Живадин Јовановић, шеф југословенске дипломатије на почетку распламсавања косовске кризе 1998. и током НАТО бомбардовања 1999. године, у интервјуу за Косово онлајн, каже да није довољно само учешће појединих сила како би се дошло до одрживог решења када је у питању Косово и Метохија.

Запад настоји све време да напречац дође до решења које је у интересу његове геополитике. Нема сумње да Меркелова у том смислу игра важну улогу али то није зашта се она залаже, није принципијелно већ арбитрарно решење. Наравно, мислим да је увек добро разговарати али нема решења у досадашњем формату, односно нема решења само уз учешће ЕУ и директно и индиректно САД, рекао је Јовановић.

“КиМ је глобални проблем који се тиче безбедоносне архитектуре у свету и руши читав систем међународних односа који је успостављен на резултатима који су настали након Другог светског рата. Нужно је да на равноправној основи учествују, наравно поред Србије и великих силе, пре свега сталне чланице Савета безбедности укључујући Русију и Кину. Међутим, и са њиховим учешћем далеко смо од решења”, каже Јовановић.

Он истиче да компромис који је конституисан у резолуцији СБ 1244 јесте минимум минимума испод кога Србија не сме да иде.

“На тој линији су пре свега Кина, Русија и Индија, али мислим да је и Јапан. Њихов премијер Шинзо Абе и министар иностраних послова су рекли да КиМ није регионални и европски проблем већ светски. Јапан је признао Косово, али Јапан од 1945. има ограничен суверенитет и без Америке и њене сагласности не сме да да хуманитарну помоћ већу од пет милиона долара, већ мора да добије дозволу Вашингтона”, наводи Јовановић.

Јовановић подсећа да је компромис направљен 1999. на основу резолуције 1244, због чега и поздравља изјаву председника Србије Александра Вучића који је недавно навео да се Србија залаже за одрживо решење на основу резолуције 1244. “Требало би инсистирати на томе да се тај компромис испоштује, јер одрживо решење није оно које је наметнуто или оно које нуди запад”, рекао је Јовановић.

Оцењује да америчко тактизирање са терористичким организацијама није ново. Направили су, како наводи, Ал Каиду,  Ал Нусру и ОВК. “Да, јесте Америка на крају раскрстила са талибанима и ликвидирала Осаму Бин Ладена, али ако ме питате хоће ли се Вашингтон на крају уморити и од ОВК и њених лидера, па то зависи од многих чинилаца и не искључујем и такав коначан исход, али то умногоме зависи од Србије и њене чврстине. Односно, од чврстине Србије зависи еволуција у ставу САД и Немачке”.

Трамп, како каже, нема интереса да наслеђе Клинтона, Блера и Олбрајтове прихвати као наслеђе највеће демократије на свету. “Није аргумент то шта хоће Приштина, јер је то криминална творевина и то се не може накнадно претворити у закон. Неко би рекао да је Косово чедо запада. Па, једноставно не можете илегално чедо да претворите у законито. Када Меркелова говори да је против преседана, мислећи на поделу Косова, Србија треба прва да каже да је против преседана, јер преседан је био дробљење СФРЈ, СРЈ и на крају Србије. Е то су били преседани”, закључује Јовановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here