Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан боравиће 25. и 26. јула у радној посети Београду, где ће са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић разговарати о реформама у Србији и ситуацији у региону, речено је Танјугу у Европској комисији.

Јоханес Хан у дводневну посету Београду долази у четвртак 25. јула, директно из једнодневне посете Скопљу.
“Комесар Хан ће се у Београду састати са председником и премијерком Србије са којима ће разговарати о реформама које се спроводе на путу ка ЕУ, као и регионалним питањима”, изјавио је портпарол ЕУ за Танјуг.

По доласку, у четвртак увече, комесар Хан ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

Очекује се да ће се да ће дијалог Београда и Приштине бити једна од тема разговора два званичника.

Комесар Хан, који се већ ангажовао око деблокаде дијалога Београда и Приштине најавио је да ће током јула поново покушати да мотивише лидере две стране да се врате за преговарчки сто.

После оставке премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја очекује се да ће Вучић и Хан размотрити новонасталу ситуацију и могућности како даље са процесом укидања тарифа и нормализације односа Београда и Приштине.

У Бриселу очекују да ће један од следећих корака у правцу решавања “косовског проблема” бити септембарски састанак који организује председник Француске Емануел Макрон са немачком канцеларком Ангелом Меркел уз присуство ЕУ званичника и лидера са Западног Балкана.

Другог дана посете, у петак, Јоханес Хан се састаје са премијерком Аном Брнабић, са којом ће размотрити реформски процес у Србији.

Хан је прошлог месеца, поводом отварања новог поглавља у приступним преговорима, позвао Србију да убрза реформски процес и да са већом одлучношћу ради на владавини права, фундаменталним правима и демократском управљању.

Премијерка Србије и комесар за приступне преговоре ЕУ у 10 часова у петак одржаће и конференцију за новинаре у Влади Србије.

Хан ће током боравка у Београду као амбасадор присуствовати и регионалној манифестацији Спортске игре младих.
Јоханесу Хану у октобру истиче мандат на месту комесара за приступне преговоре и суседство.

Аустрија је кандидовала Хана за трећи мандат у Европској комисији, али још није познато који ресор би некадашњи комесар за регионалну политику и проширење могао да добије у наредном мандату.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here