Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, током ванредног обраћања представницима медија, да, упркос забринутости грађана због коронавируса, нема разлога да се затворе вртићи, школе и факултети, истакaвши да је то став стручњака. Истакла је и да има довољно медицинских средстава и прехрамбених производа и да нема разлога за панику.

Брнабић је оценила да је ово изузетно осетљива тема, додајући да је о томе разговарала са председником Републике Александром Вучићем, који је инсистирао на томе да се то питање још једном размотри.

Став струке је да апсолутно нема никаквог стручног оправдања, нити стручне основе, да у овом тренутку затварамо школе, вртиће и факултете, и да би то било контрапродуктивно, рекла је премијерка.

Она је упутила молбу родитељима и свим запосленима у области образовања да разумеју да се морају слушати савети стручњака, додавши да ће се састанци поводом овог питања одржавати и викендом, а да ће најкасније у понедељак бити одржан нови састанак о томе.

Брнабић је пренела да је са Министарством просвете, науке и технолошког развоја покренута припрема наставе од куће, као и путем дигиталних уџбеника, уз напомену да је одржан састанак са РТС-ом о томе да се одређена настава реализује и на каналима јавног сервиса.

Ми ћемо бити спремни и да од понедељка ово урадимо ако то буде став струке, рекла је премијерка, подсетивши на то да је, на савет стручњака, зимски распуст био продужен за недељу дана због епидемије грипа, захваљујући чему је она окончана, и то пре него што је регистрован први случај коронавируса у земљи.

Председница Владе је најавила да ће Влада Србије данас донети одлуку о томе да се фудбалске утакмице у земљи играју без присуства публике.

Моја молба је била да се то уради, и, у консултацији са стручњацима, постигнут је договор о томе да се не дозволи присуство публике на фудбалским мечевима, објаснила је премијерка.

Према њеним речима, став стручњака је да је то више психолошко питање, него што има неког стручног оправдања, будући да су утакмице те врсте манифестације на отвореном, али да ће Влада, ипак донети поменуту одлуку.

Председница Владе Ана Брнабић упутила је и позив грађанима на солидарност поводом ситуације у вези са коронавирусом, уз поруку да има довољно медицинских средстава и прехрамбених производа и да нема разлога за панику.

Инфектолог Мијомир Пелемиш рекао је, одговарајући на питање новинара о притужбама појединих грађана о томе да су здравствене институције одбиле да их тестирају, да у Србији има сасвим довољно тестова за тестирање на коронавирус.

Међутим, суштина је у томе да индикацију за тестирање постављају лекари, нагласио је Пелемиш, упозоривши на то да ће нам, ако будемо другачије размишљали, бити потребно седам милиона тестова.

Дарија Кисић Тепавчевић, докторка из Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, истакла је да се све одлуке у вези са коронавирусом доносе на основу стручних анализа и расположивих података.

Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље Предраг Кон прецизирао је да се сви контакти заражених испитују.

Он је додао да се могу очекивати случајеви који нису повезани, чиме се потпуно мења начин и план рада, односно укључује се испитивање сваке тешке респираторне инфекције или симптома, и сви се тестирају без обзира на то да ли су негде путовали или нису.

Свако ко у Србији буде морао да иде на респиратор, биће тестиран како би се знало да ли је вирус присутан, рекао је Кон.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here