Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Други карго авион “боинг 747” слетео је на аеродром “Никола Тесла” у Београду из Керале са 90 тона медицинске заштитне опреме коју је Србија купила за борбу против коронавируса.

Трошкове транспорта опреме у потпуности је финансирала Европска унија као део пакета вредног 93 милиона евра за Србију који је ЕУ најавила, а који обезбеђује како хитну тако и краткорочну и средњорочну помоћ Србији у борби против коронавируса, наводи се у заједничком саопштењу Делегације ЕУ у Србији и Министарства за европске интеграције.

Још 90 тона медицинске опреме стигло у Србију, ЕУ платила транспорт

Лет, који је организовао УН Програм за развој (УНДП), омогућио је најбржу могућу доставу опреме и материјала, јер је коришћењем огромног карго авиона максимално искоришћен простор, уштеђено је драгоцено време, а и трошкови.

“Европа се бори у веома тешкој ситуацији. На хиљаде људи је заражено и на хиљаде умире сваки дан. А у тешким временима морамо да се држимо заједно. Видимо сјајне покрете солидарности по читавом континенту и то нам пуни срца. Та солидарност, наравно, обухвата и Србију”, навео је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Министарка Јадранка Јоксимовић је истакла да се читав свет данас суочава са несвакидашњим изазовом док неконтролисано ширење коронавируса представља претњу целом човечанству.

“Наш успех у борби против пандемије коронавируса зависи од наших акција и поступака, али умногоме и од спремности наших међународних партнера да нам у томе помогну. Стога сам веома захвална ЕУ, Кини, Норвешкој, Швајцарској и УН агенцијама које су у овом тешком тренутку исказале солидарност са Србијом и ставиле на располагање своје капацитете како би нам помогли да у заједничкој борби зауставимо могуће последице по здравље наших грађана и нашу привреду”, рекла је Јоксимовићева.

Посебно се захвалила комесару Оливеру Вархељију на позитивном одговору на нашу молбу и спремности да пренамени чак 93,4 милиона евра помоћи која је намењена како набавци и транспорту медицинске опреме и материјала, тако и опоравку наше привреде.

Почетком недеље ЕУ је најавила пакет од 93 милиона евра за Србију као помоћ у борби против коронавируса. Он садржи конкретне мере подршке Србији да се боље опреми, мере које ће сачувати животе, заштитити најугроженије и помоћи очувању радних места и малим привредницима.

“Солидарност на делу! Заједно ћемо победити у овој борби”, закључује се у заједничком саопштењу.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here