Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер каже да без решења спора између Београда и Приштине ниједна страна неће имати шансу да уђе у Европску унију. Жан Клод Јункер је изјавио да је увек био за конструктиван дијалог између Србије и Косова. 

“Нисам задовољан што тај процес не иде у правом смеру”, рекао је Јункер на конференцији за новинаре са албанским премијером Едијером Рамом одговарајући на питање Танјуга да ли мисли да се до истека мандата актуелне ЕК може постићи напредак у дијалогу.

Јункер је позвао Београд и Приштину да имају више разумевања за позицију друге стране.

“Ако се овај спор између Србије и Косова не реши ниједна неће имати шансу да постану чланица ЕУ. Не желимо да увозимо нестабилност у ЕУ, желимо да извозимо стабилност у те земље или како год то зовете”, закључио је Јункер. 

Сањам о нечему већем, али то није велика Албанија

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да сања о нечем већем, али да то није “велика Албанија”.

На питање Танјуга да ли је “уједињење Албаније са Kосовом” о којем често говори нека конкретна стратегија или врста притиска на дијалог Београда и Приштине, али и саму ЕУ, Рама је уз игру речи одговорио да он говори “о нечем великом” и додао да то “није велика Албанија већ велика ЕУ са Србима, Македонцима и Албанцима заједно у њој”.

Kако је Рама навео, земље Западног Балкана су унутар европских граница, али су као “орган који се вуче за телом и није на свом месту”.

“ЕУ мора да одлучи шта да ради са тим органом. Да ли ће га пустити да искрвари или ће га примити као део тела и поставити све на своје место”, поручио је Рама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here