Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је у Бриселу да земље западног Балкана треба да имају стварну перспективу чланства у Еуропској унији јер у супротном, упозорио је, постоји ризик од повратка у деведесете године прошлог века.

Жан-Клод Јункер је са словеначким председником Борутом Пахором разговарао о перспективи чланства земаља западног Балкана.

“Ако те земље не постану чланице ЕУ ризикујемо повратак у деведесете. Мислим да је то питање рата или мира”, рекао је Жан-Клод Јункер на заједничкој прес-конференцији.

Додао је да ће учинити све да дође на састанак Иницијативе три мора, који организује словеначки председник почетком јуна у Љубљани.

“У потпуности подржžавам ту иницијативу”, рекао је Јункер који је, подсећа Хина, и прошле године учествовао на самиту иницијативе у Букурешту.

Осврнуо се и на изјаву председника Европског парламента Антонија Тајанија о “италијанској Истри и Далмацији”, наводећи да је Тајани “имао право што се извинио”.

С друге стране, Пахор је захвалио Јункеру на подршци коју пружa Иницијативи три мора и најавио да ће позвати и немачког председника на самит.

Говорећи о европској перспективи западног Балкана, Пахор се посебно осврнуо на Босну и Херцеговину за коју је рекао да је случај “суи генерис” и да према њој треба бити “суптилан”.

То не значи, нагласио је, да јој треба попуштати по питању испуњавања критеријума за европске интеграције.

Иницијатива три мора изворно је хрватско-пољски пројект, покренут 2016. године на састанку у Дубровнику, у циљу јачања трговинске, инфраструктурне, енергетске и политичке сарадње на простору између Јадранског, Балтичког и Црног мора.

Иницијатива је замишљена као неформална платформа за осигурање политичке подршке и деловања на конкретним пројектима, а окупља 12 земаља ЕУ – Хрватску, Пољску, Мађарску, Чешку, Словачку, Румунију, Бугарску, Литванију, Летонију, Естонију, Словенију и Аустрију, подсећа Хина.

„Српска стварност“ / Хина, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here