Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у октобру ће донети два правилника који би требало да регулишу рад туристичких агенција, а који ће ступити на снагу у јануару, како би се обезбедила већа заштита домацих путника и туриста, каже за “Ало” министар Расим Љајић.

Љајић подсећа да је Закон о туризму усвојен у марту ове године и напомиње да ће нови правилници ближе регулисати ту област, посебно кад је реч о раду агенција, лиценцирању, активирању гаранција и другом.

Он истиче да ће према тим правилницима туристицке агенције бити подељене у четири категорије и свака категорија ће имати различит износ гаранција путовања и потребног депозита.

“Агенције ће доношењем нових правилника бити подељене у четири групе или категорије и то – прва група до 1.000 путника, друга од 1.000 до 5.000 путника, трећа од 5.000 до 10.000, а четврта више од 10.000 путника. Група до 1.000 путника плаћаће мањи износ осигурања у односу на друге. У наредним данима остаје нам да утврдимо тачне износе за сваку категорију – наводи он.

Кад је реч о износу депозита који ће агенције обавезно прилагати, и тај депозит ће зависити од категорије.

“За агенције из прве групе ради се о износу од 2.500 евра, из друге о 5.000 евра, из треће о 7.500 евра, а из четврте о 10.000 евра”, истиче Љајић.

Министар додаје да је са осигуравајућим кућама и агенцијама уговорено да се направи софтверско решење које ће путницима омогућити да у сваком тренутку могу да провере да ли имају гаранцију путовања, односно да ли су осигурани.

“То значи да ће путник, уколико дође до неке непредвиђене ситуације, моћи да тражи и добије повраћај средстава”, наводи Љајић.

Он истиче да је усвајање Закона о туризму знацајно допринело да ова година у односу на претходне буде далеко мирнија.

“Само ове године, ми смо за осам месеци узели лиценце од шест агенција, што је упола мање него претходних година. Такоде, имали смо само једно отказивање путовања од стране једне агенције, а само 2018. имали смо пет великих случајева са великим бројем путника, па смо онда једва успевали да преко осигуравајућих кућа наплатимо део средстава”, навео је министар.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here