Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Међународни жири за доделу Његошеве награде у саопштењу о додели изнео је како је роман “Сродници” Јовице Аћина написан поступком мајстора који суверено влада умећем приповедања, једнако као и градњом врло сложене романескне структуре.

Главни јунак романа Сродници, ауторов презимењак, сазнавши да прича о његовом пореклу води све до далеких Пиринеја, заједно са синовима одлази на пут до Шпаније. Породично стабло, мапе и усмена предања путокази су у трагању за несталим прецима. Иако све више путоказа наводи на закључак да ће фамилија реконструисати своје порекло, појављују се непознанице које потрагу за породичним стаблом претварају у трагање за фантомима, међу којима је најистакнутији Белано или Болањо, славни чилеански писац. Сам читалац постаје у овом роману двоструке потраге у којем се преплићу поступци детективске, али и фантастичне књижевности.

“На први поглед Сродници се могу учинити као постмодернистичка игра у којој се и на читаоца рачуна као на актера. То је дело једне чудесне и потпуне посвећености и преданости књижевности као животном избору”, образложио је жири.

Ово је први пут у новијој историји да награду добија писац из Србије. Његошева награда ће Јовици Аћину бити уручена 13. новамбра на Цетињу, а уручује је председник Црне Горе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here