Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Србија у четврту недељу ушла са 528 случајева заразе коронавирусом, док је девет особа преминуло. Вирус забележен у 35 градова широм земље, у Ћуприји регистрован 41 случај.

Нинослав Ерић из Градског штаба за ванредне ситуације Ћуприје, која има много заражених у односу на број становника, рекао је да је вирус у том граду потекао од две особе које су дошле из иностранства, а да је после дошло до локалне трансмисије. Војска обезбеђује болницу и Дом здравља, а те установе су и дезинфиковане. Стигла је и заштитна опрема за све медицинске раднике.

Коронавирус забележен је у 35 градова Србије. Највише оболелих је у Београду 219, у Ваљеву 45, Ћуприја 41, Ниш 40, Крушевац и Крагујевац по 14 заражених, а у Чачку 11. У осталим градовима забележени појединачни случајеви, рекла је заменица директора “Батута” Дарија Кисић Тепавчевић.

Максимум броја заражених коронавирусом очекује се у петој и шестој недељи, рекао је за Прву епидемиолог Предраг Кон, наводећи да предузете мере дају резултат и да их у наредне две недеље треба стриктно поштовати и најинтензивније спроводити како би се максимално успорио раст броја оболелих.

Због кршења мера изолација до сада је поднето 667 кривичних пријава. У притвору се налази 119 особа у посебним притворским јединицама, наводи за РТС потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Истиче да ће сви они који не поштују прописане мере бити оштро кажњени.

Јуче су изречене прве казне за кршење мере самоизолације на суђењима путем Скајпа и то у Димитровраду и Пожаревцу. Казне су три и две и по године затвора. Судије су препознале да сви морају да буду уједињни у борби против вируса, рекао је државни секретар у Министарству правде Радомир Илић. Додао је да се у последњих 48 сати смањује број оних који крше меру самоизолације.

Црногорски министар здравља Kенан Храповић и потпредседник Владе Црне Горе Милутин Симовић одбили су помоћ председника Александра Вучића који је рекао да је Србија спремна да поклони пет респиратора Црној Гори.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here