Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Британски премијер Борис Џонсон упозорио је данас да ће глобални напори за борбу против климатских промена, који трају деценијама, пропасти, ако преговори на Конференцији Уједињених нација о климатским променама (ЦОП26) у Глазгову не буду успешни.

“Ако ћемо да спрецимо да ЦОП26 буде неуспешан, онда то мора да се промени, и морам јасно да кажем да ако Глазгов пропадне, онда цела ствар пропада”, рекао је Џонсон обраћајући се новинарима након самита Групе 20 најразвијенијих економија света у Риму.

Он је, пре поласка за Глазгов, оценио да земље које су најодговорније за емисију штетних гасова кроз историју, али и данас, “још не раде свој део посла”, преноси Ројтерс.

Џонсон је рекао да ако ЦОП 26 не резултира стварним акцијама за борбу против климатских промена, онда последњи самит у Паризу неће бити упамћен као тренутак када је човечанство отворило очи, већ “када је устукнуло и окренуло главу”, додаје Би-Би-Си.

Он је оценио да је постигнут “неки успех” током самита Г20 у Риму.

Џонсон је рекао да су се све земље које су учествовале на самиту договориле да окончају финансијску подршку међународним пројектима за сагоревање угља без употребе технологије за његово ископавање и складиштење до краја године.

Он је, међутим, признао да су те обавезе које су прихваћене само “капи у океану који се брзо загрева”.

“Тренутно су Париски споразум (из 2015) и нада коју је донео само парче папира, морамо да попунимо то парче папира стварним напретком”, поручио је Џонсон.

Џонсон је, на питање колика је шанса да се постигне напредак са око 200 земаља у Глазгову, када није постигнуто довољно напретка са само 20 држава у Риму, рекао да његова нада зависи од “воље, храбрости и лидерства свих у соби” на ЦОП26.

Он је нагласио да грађани на глобалном нивоу, као и друге владе, траже акцију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here