Mesto za reklamu

04.09.2019.

Конгресмен САД-а Рон Џонсон и сенатор Крис Марфи поручили су након посете Косову да очекују да дијалог Београда и Приштине уроди плодом, односно да стране у преговорима постигну споразум. Тачи, после разговора, објавио да Америка пружа подршку Косову.

Демократа Крис Марфи је поручио да очекује посвећеност дијалогу. То, како је рекао, значи и доношење тешких одлука и у Приштини и у Београду. Овакве поруке, пренеће, како каже и председнику Србије Александру Вучићу са којим ће се састати наредних дана.

“Биће потребна пожртвовања да би успео дијалог али то је да би ишли напред и да би расла њихова економија. Договор Косова и Србија имаће позитивне последице по обе нације а ту поруку ћемо јасно послати у Београд, као што смо и овде”.

Истакао је да су САД пријатељи Косова, те да постоји посебна веза. Због тога је, како каже, види Косово у будућности као партнера ЕУ.

“Али постоје две ствари веома важне за економију. Прво је значајна посвећеност реформи владавине права и реформа образовног система”.

Републикански конгресмен Рон Џонсон је такође истакао важност наставка дијалога Београда и Приштине, поручивши да САД желе да овај регион успе.

“Као што сам рекао, сенатор Мурфи и ја смо посебно укључени да Косово у дијалогу са Србијом  постигне споразум који ће да откључа све ове наведене потенцијале. Дакле, овде смо пре свега да подржимо људе региона, Косова и Србије. Желимо да видимо успех”.

Поручио је да Влада у Приштини мора да примењује владавину права и да поштује права мањина.

Говорећи о изборима, Џонсон је казао да су избори заказани за 6. октобар важни и да се нада да ће грађани изаћи на гласање и да ће на њима изразити своју вољу.

“Косово има традицију слободних избора а надамо се да ће се то и наставити, желимо да видимо чланове свих заједница да учесвтују”, заклључио је Џонсон.

Конгресмен Џонсон и сенатор Марфи су у Приштини разговарали са председником Косова Хашимом Тачијем, представницима више албанских партија, као и са председницима ПДС-а Ненадом Рашићем и СЛС-а Слободаном Петровићем.

Тачи: Имамо подршку америчких републиканаца и демократа

После састанка с америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи саопштио је да Косово има „јединствену подршку“ САД, како од демократа тако и од републиканаца.

Како је пренео портал „Клан Косова“, Тачи је на Фејсбуку написао да ће ту подршку Приштина имати и у наставку дијалога с Београдом.

„Данас сам одржао важан састанак с косовским пријатељима, америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем. Подршка САД јединствена је, како од републиканаца тако и од демократа. Наше партнерство са САД било је и остаје пресудно у било којем процесу за Косово. Та подршка ће се наставити у процесу дијалога Косова и Србије, који ће се завршити признањем Косова од стране Србије и нашим чланством у НАТО-у, ЕУ и УН“, тврди Тачи, преноси „Косово онлајн“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here