Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

У свету је од почетка пандемије преко 48 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 1.220.535 особа. Од укупног броја тренутно оболелих, један одсто, односно 88.613 је у критичном стању. Највише оболелих је у САД, Индији и Бразилу, док су више од милион оболелих забележиле и Русија, Француска, Шпанија, Аргентина, Колумбија и Велика Британија.

У Француској 40.558 новозаражених, преминуле 394 особе

У Француској је регистровано 40.558 нових случајева заразе коронавирусом, а током последња 24 сата преминуле су 394 особе.

Укупан број заражених у тој земљи порастао је на 1.543.321, али министарство истиче да је број нових случајева пријављених данас минималан број због проблема са прикупљањем података.

Од почетка пандемије преминула су 38.674 пацијента, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

Ломбардија делимично закључана, Италија подељена на три зоне

Најновија ограничења у покушају сузбијања коронавируса укључују делимично закључавање најбогатијег и најмногољуднијег италијанског региона Ломбардије, изјавио је премијер Ђузепе Конте.

Влада је претходно објавила нови пакет мера којима се пооштравају национална ограничења и земља дели на три зоне – црвену, наранџасту и жуту, у складу са интензитетом епидемије, преноси Ројтерс.

Зонирање зависи од низа фактора, укључујући локалне стопе заразе и попуњеност болница, а ограничења ће бити увођена у складу с тим.

У критично погођеним црвеним зонама људима ће бити дозвољено да напуштају домове само због посла, због здравствених разлога или хитних случајева, а барови, ресторани и већина продавница биће затворени. Фабрике ће остати отворене.

Конте је рекао да ће црвене зоне обухватати велике северне регије Ломбардије и суседни Пијемонт, заједно с Калабријом и малом алпском покрајином Ваље Даоста.

(Танјуг)

Кипар уводи полицијски час

Кипар је најавио нове рестрикције у борби против пандемије коронавируса укључујући полицијски час током ноћи.

Полицијски час од 11 сати увече до пет ујутру ступа на снагу сутра и трајаће до 30. новембра.

Почетком октобра почео је да расте број новозаражених на Кипру, а данас је регистровано 166 нових случајева, преноси Ројтерс.

Од почетка пандемије потврђено је 5.100 заражених и 26 преминулих.

(Танјуг)

У Северној Македонији заражене још 1.192 особе

У Северној Македонији су током последња 24 сата регистрована 1.192 случаја заразе коронавирусом, тестирано је 3.211 особа, а 22 пацијента су преминула, саопштило је министарство здравља.

Према подацима Института за јавно здравље, опоравило се 359 особа, преноси МИА.

Од почетка епидемије, заражено је 35.097 људи, а укупно је преминуо 1.071 пацијент.

У земљи је тренутно 12.002 активних случајева од чега 5.662 у Скопљу.

(Танјуг)

У Грчкој 2.646 новозаражених, умрло 18 пацијената

У Грчкој поново расте број новозаражених пошто је потврђено 2.646 нових случајева заразе, а преминуло је 18 особа.

Од тог броја, 42 случаја су идентификована на границама Грчке, саопштила је надлежна Организација за јавно здравље.

Од почетка пандемије, у Грчкој су оболеле 46.892 особе, а умрле су 673, преноси АНА.

(Танјуг)

Рекорд у Црној Гори – заражене још 874 особе, преминуле четири

Током протекла 24 сата, у Црној Гори су регистроване 874 особе заражене коронавирусом, што је највећи број новозаражених у једном дану од почетка епидемије. Још четири пацијента су преминула.

Тестирана су 2.004 узорка. Од ковида 19 опоравиле су се 252 особе, саопштио је Институт за јавно здравље Црне Горе.

Додатне мере у четири црногорске општине – затворени ресторани, нема окупљања

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Црној Гори, у четири града – Подгорици, Цетињу, Будви и Улцињу, биће затворени угоститељски објекти и забрањена окупљања у становима и објектима, уколико особе нису из истог домаћинства, почев од петка у поноћ.

Како је саопштио Институт за јавно здравље, у тим општинама је дошло до експоненцијалног раста броја новооболелих услед непоштовања мера и масовних окупљања у претходним данима.

Примена ових мера почиње у петак 6. новембра, у поноћ и трајаће најмање 14 дана.

“Изузетно смо свесни и осталих импликација које мере могу имати по наше друштво, али не треба заборавити да је њихова примена директно условљена степеном поштовања онога што су званичне препоруке свих ових месеци”, наведено је у саопштењу.

(Танјуг)

У Британији највише преминулих још од 13. маја

У Британији су од ковида 19 током протекла 24 часа преминуле 492 особе, што је највећи број од 13. маја и велики пораст у односу на јучерашњих 397 смртних случајева, подаци су британске владе.

Укупан број преминулих у Биртанији сада износи 47.742, пренео је Ројтерс.

Током протекла 24 часа, број заражених коронавирусом порастао је за 25.177, па укупан број инфицираних износи 1.099.059.

(Танјуг)

Посланици одобрили једномесечни “локдаун” у Енглеској

Британски парламент je одобрио једномесечно “закључавање” у Енглеској због ширења коронавируса.

Посланици су са 516 гласова подржали план британског премијера Бориса Џонсона који би требало да спречи да се ширење вируса отме контроли и доведе до колапса здравственог система, преноси Ројтерс.

Против је било 38 посланика, већином конзервативаца.

Исход гласања није био под знаком питања након што је опозициона Лабуристичка партија најавила да ће подржати план, иако је критиковала Џонсона због споре реакције.

Преко 30.000 нових случајева у Италији

Италија је регистровала 30.550 нових случајева заразе коронавирусом у протекла 24 сата, а преминуле су 352 особе, саопштило је министарство здравља.

Број нових случајева је већи него јуче када је износио 28.244, док је преминулих дан раније било 353, преноси Ројтерс.

Укупно 39.764 људи је до сада умрло у Италији од ковида 19, док је регистровано укупно 790.377 случајева заразе.

Северна покрајина Ломбардија и даље је најтеже погођено подручје, са 7.758 нових случајева регистрованих данас. Друга најтеже погођена је јужна покрајина Кампанија, која је забележила 4.181 случај.

(Танјуг)

Лекари у Хрватској траже увођење строгих рестриктивних мера

Шест удружења и организација лекара од хрватске владе захтевају хитно доношење строгих епидемиолошких мера за спречавање ширења коронавируса, уз упозорење да ће за 30 дана бити касно.

У отвореном писму, лекарска удружења су упозорила владу Андреја Пленковића да ће без увођења строгих мера, уз наставак досадашњег раста, крајем новемра за 3.000 пацијената оболелих од ковида-19 бити потребна хоспитализација.

Хрватска, истакли су, нема довољно лекарских тимовима и тимова медицинских сестара, као ни нужну медицинску опредму за тај сценарио. Упозорили су и да је део болница у унутрашњости Хрватске већ сада достигао тачку пуцања.

“Без строгих мера уведених сада, већ крајем новембра бићемо присиљени да доносимо одлуке ко ће од пацијената имати шансу за живот, а ко неће. Јер респиратора и интензивних кревета неће бити за све”, упозорили су лекари шест удружења и организација.

(Танјуг)

Нове мере у Федерацији БиХ – рад од куће где год је могуће

Кризни штаб Федерације БиХ је озваничио увођење нових мера за спречавање ширења коронавируса – рад од куће где год је то могуће и смањење трајања самоизолације са 14 на 10 дана, само за лакше и средње тешке случајеве.

Када је реч о асимптоматским случајевима, изолација је 10 дана од тренутка узимања узорка, рекао је шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство Федерације БиХ Сањин Муса, пренео је сарајевски портал Кликс.

Према наредби Кризног штаба, сви привредни субјекти у Федерацији БиХ дужни су да организују рад од куће уколико природа посла то дозвољава.

Уколико рад од куће није могућ, послодавци су дужни да организују клизно радно време које подразумева рад у групама како би се смањио број људи у истом простору и испоштовале епидемиолошке мере.

Помоћник федералног министра здравља Горан Черкез је позвао све грађане који не морају да не излазе из својих кућа да то не чине. Истакао је да не говори о закључавању, већ је то људска молба.

(Танјуг)

Кенија продужила полицијски час до јануара следеће године

Кенијски председник Ухуру Кенијата продужио је полицијски час у земљи до 3. јануара 2021. године као део низа мера за сузбијање ширења ковида-19.

“Октобар је прошао као најтрагичнији месец у нашој борби против ковида-19”, рекао је Кенијата, додајући да је стопа заразе прошлог месеца порасла и до 16 одсто, четири пута више него месец дана раније, преноси Ројтерс.

Литванија се затвара на три недеље због коронавируса

Литванска влада је прогласила тронедељно “закључавање” почев од 7. новембра, како би успорила ширење коронавируса.

Литванија је последњих дана забележила нагли раст броја инфицираних.

Са 639 нових случајева, Литванија има три пута више заражених по дану него 20. октобра, преноси Ројтерс.

У Естонији и Летонији рекордан број новозаражених

Балтичке државе Естонија и Летонија саопштиле су да су регистровале рекордан дневни број новозаражених коронавирусом од почетка избијања епидемије.

Здравствени званичници у Естонији су навели да је у протеклих 24 часа број заражених порастао за 208 на укупно 5.333.

Није било смртних случајева па је укупан број преминулих и даље 73, пренео је АП.

У Летонији је, такође, забележен рекордан раст броја новозаражених – 313.

Укупан број оболелих од ковида-19 је 6.752, док је шест особа преминуло, укупан број смртних случајева је 85.

Балтичка новинска служба, највећа новинска агенција у региону известила је да се влада Летоније начелно сложила да прогласи ванредно стање због пандемије о чему ће, како се очекује, и формало донети одлуку.

(Танјуг)

У Румунији нови рекорд – преко 8.500 новозаражених

У Румунији је у последња 24 сата потврђен 8.651 нови случај коронавируса, што је највиши дневни биланс од почетка епидемије.

Преминуло је 146 особа, саопштио је Кризни штаб те земље.

Како је наведено, од последњег пресека тестирана су 35.964 узорка, преноси Ађерпрес.

Од почетка епидемије у Румунији је укупно заражено 267.088 особа, а 7.419 је преминуло.

Аустрија бележи нови рекорд: више од 6.000 заражених у једном дану

У Аустрији је забележен нови рекорд. У последња 24 сата коронавирус регистрован је код 6.211 људи.Преминуло је још 35 пацијената, чиме је број умрлих порастао на 1.227.

До сада је највећи број новозаражених у једном дану забележен 30.октобра са 5.627.

Поред великог скока новозаражених забрињавајући је стални раст хоспитализованих ковид пацијената.

Тренутно се у аустријским болницама налази 2.584 особа оболелих од коронавируса, што је за 153 више него у уторак.

Због стално растућег броја новооболелих од уторка је на снази друго „закључавање” уз полицијски час који се примењује од 20 часова до шест сати ујутро.

У БиХ близу 1.800 новозаражених и 39 преминулих пацијената

У Босни и Херцеговни, са Брчко дистриктом, регистровано је у последња 24 сата 1.777 нових случајева ковида-19 и 39 смртних исхода.

Од тог броја, у Федерацији БиХ је 1.234 позитивно и 16 преминулих пацијената.

У Републици Српској тестирана су 1.034 лабораторијска узорка, а коронавирус је потврђен код 500 особа, док је су 23 пацијента преминула.

У Брчко дистрикту регистрована су 43 нова случаја заразе вирусом корона, од 135 тестираних узорака.

Још 10.000 заражених у Швајцарској и Лихтенштајну

Број новозаражених од коронавируса у Швајцарској порастао је за 10.072 за један дан, показују објављени резултати здравствених власти те земље.

Укупан број случајева у Швајцарској и суседној кнежевини Лихтенштајн је 192.376, преноси Ројтерс.

Умрло је још 73 људи, чиме је укупан број жртава достигао 2.275.

како би помогла здравственом систему у борби с ковидом-19, швајцарска влада одобрила је распоређивање до 2.500 војног особља.

Ово је други пут ове године да војска пружа подршку болницама у лечењу и превозу пацијената.

Други круг масовног тестирања у Словачкој на 3.000 места

За други круг масовног теситрања у Словачкој биће ангажована 2.993 тима на скоро 3.000 места, изјавио је словачки министар одбране Јарослав Над и додао је да је циљ организатора да се сачува што више тимова за тестирање у односу на прошли викенд, пренео је ТАСР.

“Вође тих тимова већ су ступиле у контакт са својим члановима и чини се да би 85 одсто првобитних тимова могло бити сачувано”, навео је Над.

Кад је реч о позиву локалних самоуправа националној влади и војсци да не смеју напустити одређене задатке, попут формирања тимова, као што је био случај у првом кругу, Над је рекао да регионални лидери тренутно контактирају са градоначелницима, али и председницима сеоских заједница.

У Хрватској 2.480 новозаражених и 26 смртних случајева

У Хрватској је у последња 24 часа регистровано 2.480 новозаражених коронавирусом и 26 смртних исхода, саопштио је Национални штаб цивилне заштите са закашњењем од сат и по.

Број активних случајева у Хрватској је 14.843, од којих је 1.221 пацијент на болничком лечењу, а од тога је на респиратору 118 пацијената.

Од 25. фебруара у Хрватској је забележено 56.567 особа заражених коронавирусом.

Преминуле су 654, а опоравило се више од 40.000 људи.

(Танјуг)

Мисе у Ватикану без присуства верника

Папа Фрања апеловао је на све вернике да послушају савете здравствених радника како би се спречило ширење коронавируса.

У Ватикану су забрањени јавни скупови, а мисе се одржавају без присуства верника и могу се пратити путем видео-преноса.

Словенија: Више од 2.000 нових случајева, 30 одсто тестираних позитивно

У Словенији је у последња 24 сата коронавирус регистрован код 2.027 нових случаја.

Према подацима које преноси словеначко Дело, преминуло је 29 пацијената.

Тестирано је 6.311 особа, што значи да је позитивно 32 одсто, саопштила је словеначка влада.

Од почетка пандемије у Словенији је од ковида оболело 39.327 особа.

(Дело)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here