Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

У свету је забележено преко десет милиона случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је више од 500.000 људи. Опоравило се преко 5,4 милиона људи. 

Од последица ковида 19 у свету преминуло више од пола милиона људи

Према подацима са сајта worldometer, највише жртава ковида 19 регистровано је у САД, скоро 129.000, а следе Бразил са 57.070, Велика Британија у којој је преминуло више од 43.000, у Италији 34.716…

У последња 24 сата најавише жртава пријавио је Бразил, скоро 1.000, а следе Мексико (719), САД (492), Индија (414), Чиле (279)…

Више од сто преминулих од јуче имају и Перу, Русија, Колумбија, Иран и Ирак.

Ниједан смртни случај током последња 24 сата није забележен у Француској, Немачкој, Шведској, Кини, Швајцарској, Данској, Мађарској…

У САД више од 2,5 милиона заражених, неке државе враћају мере

Више од 2,5 милиона људи у Сједињеним Америчким Државама заражено је коронавирусом, највише у Флориди и још четири државе због чега надлежни одлажу планове о отварању економије.

До скока броја заражених у јужним државама дошло је после поновног покретања пословања претходних недеља.

Током јучерашњег дана на Флориди је регистровано више од 9.500 нових случајева због чега су званичници одлучили да поново пооштре рестрикције. Укупно је у тој држави заражено 132.000 људи а преминуло је више од 3.300, преноси Би-Би-Си.

Аризона је забележила 3.591 нови случај. Невада има 1.099 нових случајева, дупло више него пре, док су у Јужној Каролини 1.604 особе оболеле, а у Џорџији 1.990, такође највиши број у обе државе до сада.

Пораст броја случајева се највише бележи у јужним и западним савезним државама које су се отвориле раније и мање постепено.

Флорида и Тексас поново затварају угоститељске објекте у циљу спречавања ширења вируса, преноси Ројтерс.

Широм САД од последица ковида 19 преминуло је 125.000 људи.

Расте број оболелих и преминулих у Бразилу

У Бразилу су регистрована 28.693 нова случаја заразе коронавирусом и 1.109 преминулих, саопштило је министарство здравља.

Укупно је оболело 1.313.667, а преминуло је 57.070 особа, наводи Ројтерс.

Бразил је друга земља у свету, након САД, и по броју заражених и преминулих.

Расте број оболелих у Јужној Кореји

Јужна Кореја потврдила је још 62 случаја коронавируса, док земља наставља да се суочава с новим жаристима после ублажавања правила физичког дистанцирања.

Према подацима корејског центра за контролу и превенцију болести, 40 нових случајева је локални пренос инфекције у земљи, а преостала 22 су случајеви импортовани из иностранства.

Од 40 случајева локалног преноса заразе, њих 26 је откривено у густо насељеном градском подручју Сеула, наводи АП.

Укупан број заражених у Јужној Кореји сада је 12.715, а преминуле су 282 особе.

Од инфекције су се опоравиле 11.364 особе.

У Кини 17 нових случајева

Власти у Кини саопштиле су да је у тој земљи потврђено 17 нових случајева коронавируса, од којих само три нису последица локалне трансмисије у Пекингу, где је недавно регистрован пораст броја заражених

Међутим, надлежни у кинеској престоници тврде да у кампањи тестирања запослених у фризерским салонима и салонима за негу лепоте за сада нису пронађени нови случајеви, што је, како наводи АП, још један знак да је нови удар пандемије сада већином под контролом.

У Кини данас нису регистровани нови смртни случајеви, па тако смртни биланс укупно и даље износи 4.634, а укупан број потврђених случајева је 83.500.

Колумбија по броју заражених претекла Кину

У суботу је у Колумбији потврђено још 4.149 случајева ковида 19 и то је трећи пут у току недеље да је забележен дневни рекорд у броју заражених, преноси Си-Ен-Ен.

Укупан број заражених сада је 88.591, док је у Кини, одакле је епидемија почела, потврђено 84.726 случајева коронавируса.

Колумбија је сада на 21. месту у свету по броју заражених.

Од последица ковида 19 преминуло је још 128 смртних случајева, тако да је укупан број умрлих достигао 2.939.

У Мексику и даље расте број заражених

Мексичко министарство здравља саопштило је да је у тој земљи у суботу потврђено 4.410 нових случајева коронавируса, а да су од последица инфекције преминуле још 602 особе.

Тако је укупан број инфицираних у Мексику сада 212.802, а од почетак епидемије преминула је укупно 26.381 особа, преноси Ројтерс.

Влада је саопштила да је прави број заражених вероватно значајно већи од званичних података.

Мексико је по броју заражених коронавирусом на 11. месту у свету.

Британија уводи карантин по принципу семафора

Британска влада ублажиће мере уведене због пандемије корона вируса и на тај начин ће грађанима бити омогућено да путују на одмор.

Очекује се да ће влада укинути обавезан карантин у трајању од 14 дана за све оне грађане који се врате са пута из иностранства. То ће бити замењено, пише агенција АП, „принципом семафора”.

Наиме, за земље из зелене и жуте групе неће бити потребна самоизолација, док је за оне који се врате из дестинација са црвене листе предвиђен карантин.

Које ће земље бити стављене у коју категорију, зависиће, наравно, од актуелне епидемиолошке ситуације на тим дестинацијама.

Детаљна листа земаља биће објављена идуће недеље, али се очекује да ће зелено светло добити Шпанија, Грчка и Француска.

У свету је забележено преко десет милиона случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је више од 500.000 људи. Опоравило се преко 5,4 милиона људи.

И даље је најтеже у Сједињеним Америчким Државама, где је заражено више од 2,5 милиона људи, највише у Флориди и још четири државе, због чега надлежни одлажу планове о отварању економије, а Европска унија разматра забрану доласка америчких грађана на Стари континент.

На другом месту је Бразил са 1,3 милиона заражених и 57.103 умрлих, док у Русији има 627.646 ковид-позитивних и 8.969 умрлих.

На четвртом месту је Индија, која је забележила највећи дневни скок новозаражених коронавирусом, пошто је у последња 24 сата у тој земљи инфицирано 19.906 људи. Следе је две европске државе, Уједињено Краљевство и  Шпанија.

Велики скок броја новозаражених забележен је и у Колумбији, која је по броју случајева коронавируса претекла Кину, одакле је епидемија почела.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here