Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији, којом је означен почетак извођења мера заштите на објекту Централне куле Меморијалног центра „Старо сајмиште“.

Том приликом, председник Вучић изјавио је да реконструкција Централне куле представља симбол решености Србије да реконструише сопствено колективно сећање.

   „На овом месту су људи зверски пребијани, вешани и стрељани. Овде су умирали од глади, зиме и болести. Одавде су душегупком одвођени у смрт. Одавде су депортовани у друге логоре, оне за, како кажу, принудни рад, у којима је већина страдала, као и у логоре смрти одакле се никад нису вратили. Тим и таквим жртвама је посвећен Меморијални центар ”Старо сајмиште”, који ће им у име свих нас одати дужно поштовање, без обзира на њихову националност, веру, род или идеолошка опредељења“, рекао је председник Вучић.

   Председник је у обраћању захвалио окупљенима и онима који су преживели страдање најтежих злочина и злочина геноцида током Другог светског рата, те упутио извињење због тога што је зграда Меморијалног центра у веома лошем стању.

„На нашу срамоту, у ових 35 година, али укупно 78 година, имали смо преча посла него да се бавимо невиним жртвама. Жртве су биле не много важне или су остављане по страни зарад остварења дневно политичких циљева и због тога да се негде некоме не бисмо замерили. Будимо искрени према себи и другима и кажимо како је садашње стање овог историјског места, његова видна запуштеност, последица нашег односа и небриге, која траје почев још од 1945. године. И ова зграда је слика и прилика наше срамоте, нашег неодговорног, непоштеног и нефер односа. Бројне генерације, политички лидери још из комунистичког периода, до дана данашњег, огрешиле су се о страдалнике „Старог сајмишта“. И било је много обећања да ће овај локалитет бити приведен својој меморијалној и образовној намени, иза којих нису следила ама баш никаква дела. Велика је част бити председник Србије, која је почела да се сећа и да памти, и која ће напокон након осам деценија занемаривања уредити Меморијални центар ”Старо сајмиште”. Враћајући дуг према прецима, ми опомињемо своје потомке на оно што никада не смеју да дозволе да им се догоди“, рекао је председник Вучић додајући да је наш историјски задатак да у центру модерног Београда, гајимо сећање на наше суграђане, Јевреје, Србе, и све друге, страдале без икаквог разлога од злочиначке руке окупатора.

„Данас смо сведоци бројних покушаја релативизације историјских чињеница из Другог светског рата. Уверен сам да то није, не може и не сме бити политика садашњости, ни политика будућности, ни Европе, ни света, јер Србије никад неће бити. Али историја нас је научила да, нажалост, ништа није немогуће. Изградњом модерног меморијала свако ко буде пролазио овуда знаће и видеће шта се овде дешавало. Свако, макар имао и само мрву човечности у себи, гледаће другим очима свет око себе након посете Сајмишту“, додао је председник Вучић.

 Меморијални центар основан је у фебруару 2020. године као установа посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје, који су се десили на простору некадашњег Београдског сајма. Логор је затворен крајем јула 1944. године, а данас, на 78. годишњицу његовог укидања коначно је, према речима председника Вучића, и „стварно ослобођен“.

„Почињемо да обнављамо сећање на логор тако што почињемо да реконструишемо Централну Кулу – његов иконички симбол. Починиоци зла на овом месту имају разлога да крију истину, али ми, народ и грађани ове земље, потомци жртава, не можемо, не смемо и нећемо више да ћутимо о њему. Она је тек прва од неколико изворних логорских зграда у којима ће бити успостављена два музеја меморијалног центра, посвећена двема фазама логора, а у којима ће се одвијати активности Меморијалног центра – меморијализација логора, комеморација његових жртава, прикупљање и излагање грађе, научно-истраживачка делатност, организовање изложби, едукативне активности“, поручио је председник Вучић додајући да је поносан на то што је део генерације, која је учествовала у ослобађању „Старог сајмишта“.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here