Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

За овогодишњи Први мај није било уранка због забране кретања која је на снази до сутра у 5.00. И претходних дана је настављено са попуштањем мера и пред нама је, надамо се,  последњи викенд током којег ће на снази бити полицијски час. До сада је у нашој земљи забележено 9.009 случајева, док је 179 особа изгубило живот.

Од свих преминулих 43 су старије особе у Герентолошком центру у Нишу, у коме је иначе заражено 170 старијих грађана и 70 запослених. Нажалост, стари и болесни су највише осетили тежину епидемије и то у сваком смислу.

Пандемија корона вируса у Србији се примирила, али и даље траје. Број заражених и умрлих у Србији је и даље велики и никада се не зна када вирус може да се пробуди. Статистика о броју заражених и умрлих и поређење са другима и проценат о заражености је и даље огроман да бисмо били безбрижни. Зато се савета лекара морамо држати. Најбољи савет је држати дистанцу према свима, јер је то једини гарант да вирус не може да стигне и до вас.

Пред нама је најава ограничавања мера које су могле итекако да помогну, а већ колико сутра то више неће бити толико важно. Лабављење мера итекако има смисла за много тога, а део укидања ограничења могао је да се остави и за касније. Морали смо у већој мери користити искуства развијеног света, као и искуства наших стручњака у свету који су у светским тимовима експерата где се трага за најбољим решењима и трајње заштите од опасног вируса – вакцине. Те наше експерте у свету нико ништа није питао. Чини се да смо се превише ослонили на сопствену памет, коју свакако имамо, али оно што заборављамо, нова знања се стичу у лабораторијама у чији се рад улажу огромна средства, која немамо, па самим тим ни та знања.

За утеху држава грађанима најављује скромну помоћ, која ће некоме итекако да значи, али могла је да буде и већа да су средства усмерена онима којима су најпотребнија.

Узгред да пренесемо најаву која ће обрадовати неке, да ће се и овога пута пензије исплатити у целости за цео месец мај и то већ у петак, 8. маја. Неки ће опет рећи све је то толико мало да ми је свеједно када ћу ту „цркавицу“ потрошити. У сваком случају тешко је свима угодити. Увек ће бити оних који ће добро похвалити, а можда још више оних који ће имати своје мишљење како је нешто требало урадити да су њих питали. Шта се ту може када смо такви.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here