Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Ово је једна од највећих културних манифестација српске заједнице у Аустралији. Специјална гошћа овогодишњег СФФ 2019. биће позоришна, филмска и ТВ глумица Весна Чипчић.

У четвртак, 14 новембра, свечаним отварањем у свим већим градовима Аустралије почиње 19. по реду Фестивал српског филма у Аустралији (Сербиан Филм Фестивал 2019). Традиционално, једна од највећих културних манифестација наше заједнице на Петом континенту одржаваће се у Сиднеју, Мелбурну, Канбери, Бризбејну, Аделајду и Перту, где ће до 24. новембра бити одржано на десетине пројекција пет нових српских фимова.

Један од првих етничких филмских фестивала у Аустралији је за протеклих 18 година љубитељима седме уметности донео више од 130 остварења из динамичне српске филмске продукције. Организатори фестивала потврдили су ових дана наслове свих филмова из селекције за овогодишњу смотру српског филма у Аустралији.

„Шавови“ (2019)

Награђен на Берлинском фестивалу филма 2019. ово остварење доноси причу која је уздрмала јавност у Србији у последњих неколико година, а сада је предмет истраге специјалне државне комисије. Реч је о случају новорођених беба које су према сведочењима родитеља лажно проглашене мртвим, а заправо продаване на усвајање.

Главне улоге у овој драми режисера Мирослава Терзића играју Снежана Богдановић, Марко Баћовић и Јована Стојиљковић.

„Такси блуз“ (2019)

Комедија у чијем је средишту Марко, симпатични 40-годишњи пропали драматург који ради као таксиста.Током једне ноћи, кроз Марков такси пролазе разни ликови који ће, стицајем сулудих околности, произвести бројне смешне ситуације и обрте.

Глумачку екипу филма чине позната имена српске кинематографије: Андрија Милошевић, Никола Ђуричко, Сергеј Трифуновић и Милена Предић, а режију потписује Мирослав Стаматов.

„Делиријум тременс“ (2019)

Ново остварење једног од најуспешнијих српских режисера Горана Марковића. После филма „Слепи путник на броду лудака“ који је приказан на прошлогодишњем Фестивалу српског филма у Аустралији, Марковић је екранизовао сопствени позоришни комад „Делиријум тременс“ који је годинама с успехом био на репертоару Београдског драмског позоришта. Прича прати познатог глумца који се у болници опоравља уз помоћ психодраме. Глума је, испоставиће се, опасна по живот, али је и потенцијални лек…

Играју: Тихомир Станић, Горица Поповић, Анита Манчић и Драган Петровић.

„Ајвар“ (2019)

Сниман на локацијама у Београду, Стокхолму и Ужицу, Ајвар је, како каже режисер Ана Мариа Роси, „прича о љубави, изборима, удаљавању, отуђењу и исељењу“. Наслов филма је према речима сценаристкиње и редитељке метафора препознатљивог елемента сваког емигрантског живота, будући да већина оних који одлазе из Србије и са Балкана носе са собом овај гастрономски специјалитет.

Са глумцима Наташом Нинковић, Сергејом Трифуновићем и ненадмашном Весном Чипчић, филм је у протеклих неколико месеци, од јулске премијере на фестивалу на Палићу, већ добио низ похвала и признања публике и критичара.

„Теслин народ“ (2018)

Документарни филм о српској дијаспори у САД, посебно о знаменитим Србима, како из прошлих времена тако и из садашњег доба, ушао је у конкуренцију за престижну награду Америчке филмске академије „Оскар“ за дугометражни документарни филм.

Датуме и време пројекција, као и све најновије вести о фестивалу, о филмовима и куповини карата и о томе како да постанете покровитељ фестивала или учествујете у организацији као волонтер, можете наћи на званичном вебсајту фестивала www.serbianfilmfestival.org.au

Весна Чипћић гост фестивала

Специјална гошћа СФФ 2019. биће позоришна, филмска и ТВ глумица Весна Чипчић, која се осамдесетих година прославила и ван граница тадашње Југославије улогом у култној ТВ серији „Врућ ветар“.

Весна ће посетити све градове у којима се одржава Српски филмски фестивал и присуствоваће пројекцијама филма „Ајвар“ у коме игра једну од улога. Прво премијерно приказивање овог филма биће у Канбери, у петак 15. новембра у ХОYТС биоскопу у Водену.

„Српска стврност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here