Mesto za reklamu

22. 03. 2020.

Јутрос у 6.23 снажан земљотрес погодио је главни град Хрватске, Загреб. За њим је уследио низ слабијих потреса. Петнаестогодишње дете тешко је повређено у снажом земљотресу који је погодио Загреб. Има joш повређених, а и заробљених особа. Земљотрес се осетио и у суседним земљама. У неким зградама у Љубљани нестало је струје, а они који живе у солитерима кажу да је потрес био веома јак – јављају агенције.

Земљотрес је био јачине 5,3 јединице по Рихтеровој скали, а епицентар је био на седам километара од града.

Премијер Андреј Пленковић рекао је да је потрес био најјачи у последњих 140 година.

Иако је агенција Хина претходно јавила да је прва жртва земљотреса у Загребу петнаестогошње дете, тамошњи медији јављају да је дете живо, али у критичном стању.

“Дијете је врло, врло критично, али још радимо даље мјере, у овом часу се проводи ЦТ снимање, да се утврде озледе”, рекао је директор Дечје болнице у Kлаићевој за хрватски сервис регионалне телевизије Н1, Горан Роић.

Портал Индекс јавља да је у неким деловима града на кратко нестала струја, као и да има попуцалих зидова, и обрушених кровова. Отпадали су делови фасада у центру града, а велика оштећења претрпела је и зграда Хрватског сабора.

На подручју Загреба након јутрошњих потреса има заробљених особа, наводе у ватрогасној служби, а у деловима града нема струје и воде.

У земљотресу је 17 људи повређено. Послеподне се осетио нови слабији потрес – наводи МУП Хрватске. Војска је на улицама. Како је саопштила заграбачка полиција, на подручју града оштећена су 66 објекта и 23 аутомобила. Оштећен је и загребачки стадион Максимир.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић позвао је градоначелника Загреба Милана Бандића и том приликом понудио помоћ Града Београда.

Тешко оштећена српска Саборна црква, нема повређених међу верницима и свештенством

У снажном земљотресу оштећена је и Саборна црква Преображења Господњег на Цветном тргу.

Поред Саборног храма, оштећена је и зграда Цркве општине у загребачкој Улици Илица 7.

Оштећења у унутрашњости Саборног храма

Митрополит загребачко-љубљански рекао је да, колико је њему познато нема страдалих међу верницима, али да су оштећења на објектима које поседује Митрополија велика.

“Никада једно искушење не долази само. У овом тренуту када се читав свет хвата у коштац са коронавирусом. Загреб је данас, у јутарњим часовима, доживео и земљотрес”, наводи се у саопштењу митрполита Порфирија.

Митрополит је нагласио да су оштећења на Саборном храму на Цветном тргу у Загребу доста велика, а и да постоји бојазан да су још већа када се буде обавила статичка процена.

Како је указао, Храм спада у прву категорију заштите споменика културе Хрватске. Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду.

“Обраћам се свим нашим верницима и уопште људима који имају било какву потребу везану за коронавирус или за последице јутрошњег земљотреса да нам се обрате, да се обрате нашим свештеницима, а ми ћемо колико су то наше моћи учинити све да им помогнемо”, поручио је митрополит.

“Верујемо да нас Бог не оставља и да нас на овај начин призива к Себи. Сигруно је да никада искушњења нису већа од духовних снага које ми као људи носимо, поготову ако смо солидарни и ако функционишемо као заједница”, закључио је митрополит Порфирије.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here