Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

После упозорења Републичког Хидрометеоролошког завода о обилним падавинама које се очекују од вечерас формиран је оперативни тим кога чине представници Сектора за ванредне ситуације, “Србијавода”, војске и полиције. Степен приправности подигнут је на највиши ниво и уведено је 24-очасовно дежурство.

Генерални директор “Србијавода” Горан Пузовић рекао је за РТС да су корита река за сада празна и да је мало другачија хидролошка ситуација него 2014. године.

Према прогнози, до петка се очекује велика количина падавина, на југозападу, западу, северу и у централним деловима од 80 до 120 литара по квадратном метру, на истоку и југоистоку од 40 до 80.

Горан Пузовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да би могло да дође до пораста нивоа река на сливу Колубаре, Јадра, Лугомира, Ресаве, Лепенице и у доњим деловима сливова Јужне и Западне Мораве.

Истакао је да је ситуација из 2014. године била велика лекција, да је сада формиран оперативни тим и да су наложене мере које се спроводе. Каже да су делови система у приправности и да су обавештене локалне самоуправе.

Истиче да се ситуација прати и да је битно у ком интервалу ће бити велика количина падавина.

Како је рекао Пузовић, могућа су локална изливања на малим и средњим водотоцима што је знак за локалне самоуправе да одмах реагују.

Подсећа да је закон поделио водотоке на оне првог и другог реда и да су за водотоке другог реда задужене локалне самоуправе. Пузовић наводи да је су у претходном периоду “Србијаводе” имале више од 500 градилишта у 100 општина и градова и 12 великих инвестиција.

Када је реч о великим рекама, Пузовић је рекао да опасност представљају падавине у горњем делу сливова Саве и Дрине које могу довести до пораста нивоа река. Међутим, каже да се не очекује ништа велико, али да су ипак наложене превентивне мере и да се прати ситуација.

Поплаве зависе од хидролошке ситуације

Републички штаб за ванредне ситуације наложио је свим субјектима који учествују у спровођењу мера одбране од поплава да предузму све неопходне мере и буду у приправности. Горан Михајловић, начелник метеорологије у Републичком Хидрометеоролошком заводу, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да се велике количине падавина пре свега очекују у понедељак и уторак.

Додаје да јесте реч о обилним падавинама, али да могућност поплава зависи од хидролошке ситуације, земљишта и стања система одбране. Наводи да РХМЗ и све службе чине све што треба и све што се може учинити у овој ситуацији.

Михајловић каже да поређење са 2014. годином није потпуно на месту, јер су били неповољнији услови када је реч о влажности земљишта.

Каже и да ће у наредном периоду обилне падавине нарочито погодити десне притоке Саве.

„Српска стварност“ /РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here