Mesto za reklamu

„Oluja“ jedan od najvećih pogroma srpskog naroda

subota, 04. avgust 2018,

Više nikakvih “Oluja” za Srbe neće biti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Državnoj manifestaciji u Bačkoj Palanci posvećenoj Danu sećanja na sve stradale i prognane Srbe. Prisutan je bio državni vrh Srbije kao i zvaničnici iz Republike Srpske.

Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe, povodom 23. godišnjice “Oluje” održano je na stadionu Sportsko-rekreativnog centra “Tikvara”.

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju “Oluja”, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000.

Patrijarh Irinej: Mržnja prisutna i danas

 Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski Irinej. Obraćajući se okupljenima, rekao je da je jedina krivica nastradalih to što su bili Srbi i što su pripadali pravoslavnoj veri.

“To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnjih od postojanja na ovim prostorima”, rekao je patrijarh i dodao da je najtragičnije to što “oni nisu postradali od ruku nepoznatog naroda, niti od ruku neke nepoznate religije, već od braće hrišćana”.

“To stradanje je bilo takvo da se nebo zastidelo od ludosti ljudskih. Ako ima nekog ko je zatajio i mogao da to zlo zaustavi, to je bila crkva”, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve aludirajući na Katoličku crkvu.

Naveo je da se mržnja koja je nastalau prošlosti nastavila i u vreme “Oluje”, istakavši da je tragično to što je ona prisutna i danas.

“Kako Bog oprašta grehe, mi smo pozvani i nadamo se da će to oproštenje nekoga da navede da razmisli o tome što je bilo i da poželi da se takvo zlo nikada više ne dogodi, ne samo kod nas, već i svim drugim narodima”, rekao je Patrijarh srpski gospodin Irinej.

Svoje sećanje na avgust 1995. preneli su svedoci iz izbegličke kolone koja je stigla u Srbiju.

Vučić: Srbija će uvek biti uz svoj narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Srbija više neće biti samo utočište, već i zaštita, da će stajati uz svoj narod i da neće dozvoliti da bude proganjan i ubijan.

Zahvalio je svim ljudima koji su došli istakavši da su se okupili svi srpski politički predstavnici iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske…

“Svi su ovde večeras i čini mi se da večeras svi Krajišnici, gde god da žive, od Busija do Kanade, do Futoga do Austrije, znaju da nisu sami, i da su svi Srbi sa njima, da neće biti sami jer Srbija možda može bez Krajine, ali bez Krjaišnika ne može”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da danas obeležavamo najstrašniji dan u novijoj istoriji, “golgotu čitavog naroda na čija leđa je natovaren krst porekla i vere, naroda koji je šiban mržnjom”.

Kako je rekao, cilj okupljanja je svedočenje da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi.

“Možete li da zamislite one koji će da slave Jelenine suze (Jelena Knežević, jedna od prognanih u akciji ‘Oluja’) i njenu bol. Ako im je da slave, neka slave, a mi možemo sa mnogo ponosa da gledamo u budućnost, ne samo zbog Tesle i Milutina Milankovića, već i zbog Krajišnika koji su ovde kod nas i koji su budućnost Srbije i sveta”, naveo je predsednik Vučić i nastavio:  “Kada ubiješ nekog danas, ubio si ga i sutra, kada prognaš nekoga danas, prognao si i njegovo juče, prognao si svaki detalj čitavog njegovog života, svu njegovu prošlost, svaki njegov bogovetni dan i svaki tren čitavog njegovog postojanja”. Istakao je a nije slučajnost to što su isti datumi zločina zbog različitosti. “Nacisti su 4. avgusta 1944. godine, provalili u sigurno skrovište jevrejske devojčice Ane Frank i odveli je u logor, da umre. Oni koji su, na isti taj dan, 4. avgusta 1995. godine provalili u Krajinu, ubili više od dve hiljade ljudi i 250.000 prognali, samo su ponovili istu stvar. Isti zločin protiv nekoga ko je različit, ima drugčije ime, poreklo i nekog svog Boga”, rekao je pedsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prisutnima se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik je izmedju ostalog podsetio na Tuđmanovu izjavu “Proterajte stanovništvo, pa će i vojska krenuti za njima” i rekao da je “Oluja” zločinački poduhvat kako bi se Srbi proterali, pobili ili proterali.

“Danas je Srbija naš identitet, nas Srba koji živimo u Republici Srpskoj i bilo gde u svetu. Srbija je izgledala daleko, ali je bila dostižni cilj i spas za mnoge koji su tada krenuli izbegličkom kolonom. Mi smo danas u Republici Srpskoj svesni zablude koja se zvala Jugoslavija i zato smo okrenuti Republici Srpskoj. Ne dozvoljavamo zablude koje nam nameću da smo neki Bosanci, ne, mi smo Srbi”! – rekao je predsednik Dodik.

Izveden je i prigodan umetnički program. Danu sećanja prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, narodni poslanici, predstavnici Vojske, Srpske pravoslavne crkve i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani..
Pored predsednika i premijera Republike Srpske Milorada Dodika i Željke Cvijanović, tu je bio i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kao i predstavnici opozicije u RS.

J.S. / “Srpska stvarnost”

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here