Mesto za reklamu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 23. do 26. Jula i to je njena prva poseta toj zemlji u svojstvu predsednice Vlade. Brnabić je u Njujorku i Vašingtonu imala više susreta sa zvaničnicima SAD, kao i sa predstavnicima međunarodnih institucija i kompanija koje imaju sedište u toj zemlji, a u Njujorku je imala susret i sa srpskim privrednicima.

Premijerka će biti domaćin svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu, koja će biti održana povodom obeležavanja jubileja 100-godišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Zajedno sa premijerkom, svečanosti će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Taj jubilej biće obeležen nizom manifestacija, koje će u glavnom gradu SAD biti održane od 25. do 28. jula.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se Srbija i SAD u svim važnim ratovima borile na istoj strani, a proslava 100-godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući predstavlja veliki dan i priliku za nova poglavlja u našim odnosima.

Tim povodom u američkom Kongresu biće održana svečanost na kojoj će se, pored premijerke, prisutnima obratiti i predstavnici Senata, kao i predstavnici

Brnabić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) iz Vašingtona istakla da su dve zemlje kroz istoriju bile tradicionalno bliski prijatelji i odlični partneri, što se svakako promenilo u poslednjih nekoliko decenija.

Nadam se da ćemo i sa ovim sastancima i pomenutom proslavom imati prilike da otvorimo novo poglavlje u odnosima između naše dve države, mislim da je to nešto što bi bilo dobro za obe strane, ocenila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

SUSRET SA SRPSKIM PRIVREDNICIMA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Njujorku sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika (Serbian Entrepreneurs) sa kojima je razgovarala o radu i mogućnostima da članovi tog udruženja, svojim iskustvom, kontaktima i povezivanjem, pomognu tehnološki razvoj u Srbiji

Premijerka se saglasila da postoje i otvorena pitanja koja se tiču ukidanja  duplog oporezivanja između SAD i Srbije. Premijerka se složila da to zaslužuje posebnu pažnju i da će ta pitanja, koja su izneli srpski privrednici, biti razmotrena, jer se tiču unapredjenja saradnje u ekonomskom smislu, pošto su za Srbiju američke investicije veoma važne, zaključila je Brnabić.

Predsednica vlade, Ana Brnabić zahvalila se na dosadašnjim trudu Srpskih privrednika u Americi koji su se organizovali, naglašavajući da je njihova inicijativa najbolji primer na koji bi trebalo da se ugledaju i drugi uspešni poslovni ljudi iz dijaspore.

“Znanje je ključna vrednost za napredak društva. Zbog toga nam je dragoceno vaše zalaganje i to što ste prepoznali potencijale svojih kolega u Srbiji – istakla je Brnabić, i dodala da to pomaže IT startapovima u Srbiji da lakše plasiraju svoje ideje i inovacije na globalnom tržištu.
– Naučna istraživanja i nove tehnologije podstiču konkurentnost naše privrede. Naš cilj je da domaća ekonomija ide u korak sa 4. industrijskom revolucijom i da bude zasnovana na znanju i inovacijama” – naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Udruženje srpskih preduzetnika je neprofitna je i nevladina organizacija. Trenutno ima 75 članova – osnivače kompanija, investitore, inženjere i izvršne direktore startapova. Udruženje ima pet ogranaka – u San Francisku, Njujorku, Los Anđelesu, Beogradu i Novom Sadu.

Prva velika akcija kojom se Udruženje predstavilo srpskoj javnosti bilo je dovođenje delegacije Gugla (Google) u Srbiju, u novembru 2017. godine. Zahvaljujući ovoj inicijativi, očekuje se da u Srbiji Google Play počne da funkcioniše u punom kapacitetu, kao i da počne sa radom Google Launćpad akcelerator, šestomesečni program podrške za starapove u razvoju u okviru koga se kompanijama nudi saradnja sa inženjerima Gugla, stručnjacima iz Silicijumske doline i najboljim svetskim mentorima iz IT oblasti.  U Evropi je Google Launćpad prisutan jedino u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.

 “Srpska stvarnost”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here