Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

У Скупштини Србије почела је једнодневна међународна научна конференција “Српско – амерички односи”, која за циљ има сагледавање напретка српско-америчких односа, идентификацију заједничких тачака које спајају две државе и укаже на важност сарадње две земље.

Конференција, која окупља професоре и експерте из Србије и САД, као и припаднике Националне гарде Охаја, почела је одавањем почасти за око 3.000 настрадалих у терористичком нападу у САД пре 18 година.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић истакао је да је јако значајно што су Скупштина и народни посланици активни у развијању односа између две земље.

Како је навео, резултат који је забележен у претходне четири године, је то што су се односи максимално унапредили и што сада Србија има много више пријатеља у свим америчким институцијама од кључног значаја када је у питању њихова политика.

“То је стратешки важно за нашу земљу”, казао је Маринковић и додао да се резултат сарадње у протеком периоду огледа и у чињеници да има пуно америчких инвестиција у Србији, да је у америчким компанијама у нашој земљи запослено 17.000 грађана, а да је износ тих инвестиција три милијарде долара.

Скот: Ера Милошевића не сме да дефинише наше односе

САД се радују заједничком развијању односа Србије и Америке у наредним вековима, рекао је амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да не смемо дозволити да распад бивше Југославије и ера Слободана Милошевића дефинишу српско-америчке односе.

Скот је подсетио на 140 година дуге дипломатске односе Србије и САД и на развој тих односа од Краљевине Србије до данашњих дана.

Нагласио је да заједничка прича Србије и САД не почиње деведесетих година, већ да је то био само болан период у односима.

Амбасадор САД Кајл Скот

“Од 2000. године сарађивали смо на изградњи визије Србије у заједници светских народа, пружили смо преко милијарду долара помоћи за обнову школа, путева…”, казао је амерички амбасадор.

Додао је да је потребно да се иде напред како би младим и талентованим људима на Балкану омогућили да виде светлију и бољу будућност на Балкану.

“Ако се искоритси помоћ коју нуде САД и друге земље, Јапан, Норвешка, Швајцарска, које су заинтересоване за развој овог региона, сигуран сам да Србија може много”, казао је Скот.

Истакао је да тренутно стојимо на прекретници, а да су САД именовале специјалног изасланика за Западни Балкан који ће допринети да регион тежи просперитету који и заслужује.

Како је навео, америчке компаније инвестирале су капитал у Србију и данас запошљавају преко 20.000 српских грађана и пружају им основна примања и плату.

Скот је, ипак, рекао да је једно од сећања које га највише инспиришу и које ће понети са собом при одласку из наше земље хуманост коју је наш народ показао током мигрантске кризе.

“Показали сте емпатију и тежњу да помогнете онима у невољи”, рекао је Скот.

Ангажовање САД кључно за покретање дијалога Београда и Приштине

Председник Посланичке групе пријатељстава са САД у Народној скупштини Драган Шормаз казао је да су односи две земље на нижем нивоу него што би требало да буду, те да је потребно да Србија ресетује те односе.

“Стратешки САД су увек биле пријатељи Србије. Требало би да ресетујемо односе на пре онога што се догодило деведесетих година прошлог века”, казао је Шормаз.

Према његовим речима, Скупштина Србије је свесно одабрала данашњи дан за одржавањеа конференције како би ко држава показали да је Србија увек и да ће увек бити савезник свима у свету, нарочито САД, у борби против тероризма.

“Оно што се догодило пре 18 година је нешто што не желимо да икада видимо било где, иако смо видели широм света и Европе”, казао је Шормаз.

Истакао је да без обзира на то што дијалог Беогарад и Приштине води ЕУ, неће се успешно покренути без анагажовања САД.

“Србија је за то отворена, жели и сви желимо да решимо тај проблем. Чини ми се да и Европа жели да то буде брзо решено”, казао је Шормаз.

Директор Института за националну и међународну безбедност Дарко Трифуновић присетио се 11. септембра, који је доживео као млади дипломата.

“Мој живот као и живот сваког дипломате који је тада био у Њујорку променио се тог тренутка, нисмо веровали шта се дешава, научили смо бројне лекције”, казао је Трифуновић.

Према његовим речима, односи Србије и САД побољшани су од када је амбасадор Америке у Србији Кајл Скат и позвао га је да и по истеку мандата и поново дође у нашу земљу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here