Mesto za reklamu

05.01.2020.

Министар иностраних послова Ивица Дачић оценио је да је црногорској власти потребна антисрпска кампања због избора, али је истакао да се Србија залаже за дијалог и да решење види у њему.

„Србија је позивала на мир и дијалог. И данас позива“, рекао је Дачић за РТС, истичући да није криза настала у Београду, већ у Подгорици, због Закона о слободи вероисповести, и да сматра да би црногорска власт требало о спорном закону да разговара са својим грађанима.

На питање може ли Београд да помогне у том дијалогу, Дачић је рекао да Београд хоће да помогне, али да Црна Гора одбија разговор на ту тему.

То је, сматра Дачић, историјски грех према српском и црногорском народу, јер наши народи никад нису били непријатељи и увек су заједно били у свему.

Он је додао да црногорској власти то вероватно доноси поене у антисрпском блоку и делу међународне јавности тиме што су против Русије, Србије и тзв. „великосрпске политике“.

„И имајући у виду све те параметре из прошлости, до сада је то било за њих успешно. Мислим да је то време прошло“, рекао је Дачић.

Он је истакао да се о догађају у Београду огласила и Амбасада САД у Црној Гори, те је поручио да би та амбасада требало да се бави тиме да ли је закон у складу са верским заједницама у Црној Гори, а не догађајима у Београду, јер нема јурисдикцију над Београдом.

„То је незабележен случај. А они не реагују на друге ствари које су против српског народа. Ако је нешто против Срба, све је дозвољено. То више не може“, поручио је Дачић.

Дачић је указао да се сличне ствари дешавају и на Косову и Метохији.

„Говори се о томе да није СПЦ, него Албанска православна црква направила све те цркве и манастире“, рекао је Дачић истичући да је потребно јединство српског народа и јединство наше цркве.

Дачић је истакао да постоје политичке странке у Србији које се „придружују тим визијама да проблем долази из Београда“ и упитао их како их није срамота, док нас у исто време оптужују да тихо реагујемо на проблеме који долазе из Црне Горе.

Ивица Дачић сматра да је крајње време да се сви грађани Србије који су црногорског порекла изјасне о Закону о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here