Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Фабрика “Аптив Пакард”, за производњу електроинсталација за ауто-индустрију, отворена је у Зеленој зони у Лесковцу. Тренутно је запослено више од 400 радника, а председник Вучић најављује да ће у наредних годину и по дана бити запослено 3.000 људи. Истиче да ће се у овој фабрици производити каблови за мерцедес “С” класе.

Председник Србије Александар Вучић, који је присуствовао свечаном отварању фабрике, рекао је да ће овој фабрици бити запослено укупно 3.000 људи у наредних годину и по дана и додао да ово није последња инвестиција у Лесковцу. Очекујем да и ове године будемо не шампиони у региону, већ да имамо много више него сви остали заједно”, рекао је Вучић новинарима у Лесковцу. Прецизирао је да је Србија прошле године имала око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану.

“Остало је у БиХ, Црној Гори, Македонији и, пошто по Цефти рачунају и Косово, онда и ту територију рачунајте. Све то заједно има 40, а централна Србија 60 одсто инвестиција”, рекао је Вучић који је у изјави новинарима говорио и о другим темама.

Додао је да ће држава платити 68 милиона динара за довођење гасовода до те фабрике, као и за прикључке ЕПС-а и ЕМС-а 45 милиона динара.

Истакао је да је ово друга велика фабрика те компаније у Србији, пошто већ једну имају у Новом Саду, и изразио очекивање да ће “Аптив” већ за неколико месеци донети одлуку да гради трећу фабрику, на истоку Србије.

Нагласио је да су многе фабрике отворене на југу Србије, али да се и поред тога за посао у фабрици “Аптив” пријавило више од 4.000 људи из Лесковца, што показује да треба још доста да се ради на повећавању запослености.

“Када сам пре три године рекао ово ће бити приведна зона сви су се смејали и рекли да Вучић говори глупости. Сада овде имамо 25.000 квадрата и ускоро ће бити све искоришћено и 3.000 људи ће радити у овој фабрици у наредних годину и по дана. Није ово последња инвестиција у Лесковцу, желимо да отворимо РНД центар и додатно подигнемо ниво плата и животни стандард у Лесковцу”, каже Вучић.

Постројења фабрике “Аптив Пакард”

Председник Србије је истакао да ће Лесковац имати велике користи од те фабрике и да је поносан што ће се у тој фабрици правити каблови за најбољи аутомобил на свету – мерцедес “С” класе.

Нагласио је да је држава уложила у изградњу фабрике 7,5 милиона евра, а да се зато та компанија определила за Лесковац.

Фабрика “Аптив Пакард”, за производњу електроинсталација за ауто-индустрију, отворена је у Зеленој зони у Лесковцу и тренутно запошљава више од 400 радника, а план је да до краја 2019. има 1.100 запослених.

Свечаном отварању фабрике присуствовали су и потпредседник и директор сегмента за производњу задужен за регион Европе и Блиског истока Улрих Ајхлер и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Енглеска технолошка компанија уложила је 25 милиона евра у изградњу комплекса површине 30.000 квадрата на земљишту површине шест хектара које је Град Лесковац уступио фабрици.

Из компаније наводе да су кључни разлози за отварање новог погона у Лесковцу повољно пословно окружење, стручна радна снага и локална инфраструктура.

Ова фабрика у Лесковцу је друга фабрика компаније “Аптив” у Србији, а већ има производну јединицу у Новом Саду отворену 2015. године, која запошљава око 3.000 радника и производи инсталације и модуле за произвођаче аутомобила у целој Европи.

Са седиштем у Гилингему, компанија запошљава више од 147.000 људи и има производне погоне у 45 земаља.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here