Mesto za reklamu

četvrtak, 25.01.2018.

U Beogradu je osnovan Kongres srpsko-američkog prijateljstva, a američki ambasador Kajl Skot kaže da je reč o pravom prijateljstvu između dve zemlje iako je, dodaje, bilo izazova i neslaganja.

Skot je, govoreći o svojim iskustvima, naveo da je za dve godine upoznao toplinu i gostoprimstvo srpskog naroda, ali je, kaže, bio „besan kada pročita naslove u tabloidima, koji Americi pripisuju najgore namere, i kada vidi da „mediji citiraju takozvane eksperte i neimenovane izvore kako bi širili laži”.

Skot je to nazvao govorom mržnje, i dodao:

„Jedini lek za govor mržnje je sloboda govora – hrabri muškarci i žene koji su spremni da brane istinu. Zato je važno da je ova grupa otvorena i drugim članovima, jer istina o našim odnosima je da su veze koje spajaju dva naroda deo zajedničke DNK”, rekao je on.

Ocenio je da su danas odnosi između SAD i Srbije sveobuhvatni i duboki.

Novi kongres je, dodaje Skot, „uzbudljivo poglavlje” u priči o prijateljskim odnosima dve zemlje, kao i način da se oni prodube.

Kaže da su svi građani Srbije dobrodošli da se uključe u rad Kongresa.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da i Srbija i SAD zaslužuju da imaju mnogo bolje odnose nego što ih imaju danas.

„Pre tačno 100 godina srpska zastava vijorila se na Beloj kući. A danas ne možemo a da se ne zapitamo kako nam se dogodilo da posle snažnog prijateljstva u dva svetska rata SAD budu najglasniji zagovornik NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Kako smo došli do toga da Vašington danas bude bliži Prištini nego Beogradu. I kako smo došli do toga da Srbi ubiju trojicu američkih državljana Bitići i da Beograd bude jedini grad u Evropi u kojem je zapaljena američka ambasada”, rekla je ona.

Kaže da svi o tim pitanjima treba „pošteno da razmisle”.

Ona je istakla da su SAD jedan od najvećih stranih donatora i investitora u Srbiji, kao i da je u odnosu na 2001. godinu danas izvoz Srbije u SAD veći 50 puta.

„Američke kompanije ne samo da zapošljavaju skoro 20.000 radnika u našoj zemlji, već su do sada investirali blizu četiri milijarde dolara u Srbiju i više od jedne milijarde donirali kroz program razvojne pomoći”, istakla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da su SAD jedan od najvažnijih partnera koji Srbiju podržavaju na putu evropskih integracija i podsetila da je nakon četvrt veka uspostavljena direktna linija Beograd – Njujork.

„Sve to je veoma važno za jačanje naših odnosa, zarad budućnosti naše dece. Apsolutno podržavam inicijativu za osnivanje Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i želim vam dugovečnost”, zaključila je ona.

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, istakao je da kao narod i zemlja možemo puno da naučimo od SAD.

„Stubovi na koje ćemo se oslanjati su inovacije, moderne tehnologije i obrazovanje. Nadam se da će naša saradnja biti dugovečna, čvrsta i jaka”, rekao je Marinković.

“Srpska stvarnost”

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here