Mesto za reklamu
  1. oktobar 2018.

Referendum u Makedoniji o promeni imena, pristupanju EU I NATO nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti birača, a makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev najavljuje premeštanje donošenja odluke o usvajanju Prespanskog sporazuma u parlament, a ako i tu ne uspe, organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

      Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

U skladu sa Prespanskim sporazumom, odnosno sporazumom između države Makedonije sa Grčkom, novo ime Makedonije trebalo bi da bude promenjeno u Republika Severna Makedonija.

Referendum je bio raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a da bi bio uspešan, potrebno je bilo da na birališta izađe 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača.

Državna izborna komisija Makedonije saopštila je u nedelju uveče da je izlaznost na referendumu bila samo 36,11 odsto, a da je “za” glasalo 91,25 odsto birača koji su izašli, dok je protiv bilo 5,82 odsto.

Ti podaci saopšteni su na osnosu 85,71 odsto glasova, prenela je MIA.

Rojters je preneo zvaničnu izjavu direktora makedonske izborne komisije Olivera Derkoskog da referendum nije rezultirao kao validan.

“Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta”, kazao je Drekoski novinarima.

 Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da je važno da su potpisnici Prespanskog sporazuma ostali pri svojim potpisima i poručili da će se boriti za njegovu implementaciju što je, kako je ocenila, od ključne važnosti za stabilnost Makedonije i regiona.

Navodeći da se rezultati referenduma u Makedoniji mogu posmatrati iz dva ugla, odnosno da je s jedne strane bio razočaravajuce nizak procenat izlaznosti građana, a s druge strane visok procenat onih koji su glasali “za”, Joksimović je za RTS rekla da sada predstoji borba za implementaciju sporazuma između Skoplja i Atine.

Ona je podsetila da je za promenu ustavnih amandmana potrebna dvotrećinska većina u Sobranju za šta je neophodna podrška i pojedinih poslanika iz opozicione VMRO-DPMNE.

Međutim, napomenula je, u aktuelnoj situaciji biće teže da se poslanici prebace na drugu stranu, te su mogući novi parlamentarni izbori.

Ona je dodala da veruje da će kroz određene procedure sporazum biti implementiran, ali je napomenula da će to sada biti kompleksnije i teže nego pre referenduma.

Kako je preneo AP, već oko 18.30 časova, protivnici referenduma slavili su na ulicama zbog slabog odziva birača.

“Srpska stvarnost” и Агенције

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here