Mesto za reklamu

Razmenjena mišljenja o položaju Srba na Kosmetu, ali i Hrvatskoj, B i H I Crnoj Gori

Posle održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije imao je sastanak sa Patrijarhom srpskim gospodinom Irnejom u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Poruke sa susreta sa Patrijarhom Irinejem predsednik Vučić preneo novinarima  na izlazu iz Patrijaršije.

Predsednik Srbije Vučić je upoznao Njegovu Svetost Patrijarha Irineja o teškom položaju srpskog naroda u srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, ali i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Posebno je težak položaj Srba na Kosmetu, jer se dezinformacijama i glasinama stvara utisak da Srbi na Kosmetu žele da se oružanim sukobom izbore za svoj status. Te dezinformacije i neistine šire pojedini političari, kao i crkveni velikodostojnici, dezinformacijama o navodnom planiranom scenariju i namernom izazivanju incidenata stvorili atmosferu nebezbednosti za Srbe na KiM, ali i oslabili poziciju Srbije. Zbog toga se Srbija našla u situaciji da mora da se brani od tračeva.

Svoje stavove o tim pitanjima od životnog značaja Predsedniku Vučiću preneo je Patrijarh Irinej. Razmenjena su mišljenja o još nekim važim pitanjima koja se tiču srpskog naroda u regionu.

Obraćanje predsednika Srbije Vučića novinarima:

Vučić: Razgovor sa Patrijarhom bio otvoren i iskren. Kompromisno rešenje na Kosmetu nije na vidiku

Prilikom susreta sa novinarima predsednik Vučić je rekao da je Patrijarhu Irineju preneo da naši ljudi na Kosmetu mogu da budu sigurni da je Srbija sposobna da ih zaštiti i da nema razloga da zbog toga budu zabrinuti.

“Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji i da ćemo delovati pre svega preventivno, kako bismo osigurali mir i obezbedili budućnost našoj deci. Razgovarali smo i o drugima važnim pitanjima, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori…” – istakao je predsednik Srbije i preneo zadovoljstvo što ga je Patrijarh pažljivo saslušao.

Molim ljude na Kosovu da se ne boje, jer će Srbija dati sve da sačuva mir i bezbednost u pokrajini, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara “šta će dati”, Vučić je rekao “gotovo sve”.

– Novih “Oluja” neće biti, srpska država ih neće odobriti. Sve činimo, sve ćemo dati za mir, beskompromisno smo orjentisani na mir. Pogrome i slične stvari Srbija nikada neće dozvoliti – rekao je Vučić, istakavši da su danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost donete “neke odluke, ali one još nisu za javnost”.

Kako je kazao, takvih odluka će u budućnosti biti više radi popravljanja položaja “naših vojnika i pirpadnika obaveštajnih službi, i jačanja naše vojske, kako bismo išli u korak sa svetom i bili sposobni da odgovorimo izazovima u regionu”.

Govoreći o rešenju “kosovskog čvora”, odnosno o kompromisnom rešenju, Vučić je naveo da ono nije na vidiku, i da nije optimista po tom pitanju.

O rešenju ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rešenja. Sada takvog rešenja nema i nismo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nisam optimista – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da će se Srbija ponašati odgovorno, da će čuvati mir i stabilnosti, ali i da neće dozvoliti da je neodgovorno blate i napadaju.

“Srpska stvarnost”

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here