Mesto za reklamu

20. avgusta 2018.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru, 17. avgusta, svečano je otvorena jubilarna 25. po redu književno-duhovna manifestacija ,,Dani preobraženja Srba u Rumuniji“.

Ova manifestacija je po svom značaju jedinstvena u dijaspori i regionu, čiji je prevashodni cilj negovanje srpskog jezika i očuvanje savremenog srpskog književnog izraza u rasejanju. Po tradiciji, manifestacija okuplja mnogobrojne književne stvaraoce na srpskom jeziku, a trodnevnim programom su predviđene književne večeri, međunarodni simpozijum, posvećen kapitalnim delima srpske dijaspore kao i nekoliko kulturnih priredbi.

Programom je i ove godine obuhvaćeno nekoliko mesta u Županiji Timiš, Dunavskoj klisuri i Poljadiji, u kojima živi srpsko stanovništvo, od Temišvara, Belobreške, Stare Moldove, Bazjaša, Zlatice, Kusića i Sokolovca, a centralno mesto je manastir Bazjaš, jedan od izvora srpske duhovnosti.

Na otvaranju manifestacije, prisutnima su se obratili Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski i administrator Eparhije temišvarske, gospodin Lukijan, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Ognjan Krstić, predsednik Temišvarske podružnice Udruženja književnika Rumunije, Kornel Ungureanu, predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Andrić, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji, Slavomir Gvozdenović, koji je ujedno i domaćin manifestacije i generalni konzul, Vladan Tadić. Ovogodišnja jubilarna nagrada ,,Velika bazjaška povelja“ pripala je Njegovom Preosveštenstvu Episkopu budimskom i administratoru Eparhije temišvarske, gospodinu Lukijanu, koji se biranim rečima zahvalio Savezu Srba u Rumuniji.

Među mnogobrojnim gostima, piscima i pesnicima iz dijaspore i regiona, bili su Gojko Đogo, Matija Bećković, Aleksandar Čotrić kao i mnogobrojno sveštenstvo, predstavnici Saveza Srba u Rumuniji i ugledni Srbi iz Rumunije.

“Srpska stvarnost”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here