Mesto za reklamu

Zaostavšina istaknutog srpskog intelektualca, koji je ovu vrednu građevinu darovao srpskom narodu, da služi srpskim nacionalnim interesima, već duže vreme se ne koristi i našla se u sudskom sporu, jer su oni koji su je predvodili pokušali da privatizuju i da od toga imaju lične koristi. Glas su digli istaknuti predstavnici srpske zajednice, koji su razotkrili prevaru dr Žike Pavlovića i njegove sekretarice Vesne Nobl i sada je u toku sudski spor. O svemu tome svedoči i tekst potpisanog autora, koji obaveštava srpsku javnost, koji podseća dokle se stiglo u utvrđivanju istine.

I pored niza pisama prosleđenih srpskoj zajednici i članstvu Srpskog Američkog Muzeja Sveti Sava od strane Vesne Noble a u vezi sudskog procesa koji smo pokrenuli protiv Uprave, do danas nisam imao potrebu da se u interesu ISTINE obratim srpskoj zajednici.
Ja čvrsto verujem u ispravnost našeg sudskog postupka, a još više u sud države Ilinois, koji će uveren sam doneti odluku u našu korist. Ohrabren činjenicom da me još niko nije zaustavio i pitao ZAŠTO IH TUŽITE, već naprotiv, srećem se sa ljudima koji mi čestitaju i poručuju da istrajemo. Baš zato nisam imao potrebu da se oglasim i iznesem našu stranu i razlog zašto smo se odlučili da pokrenemo sudski postupak.
Međutim, pročitavši nedavno obraćanje javnosti i članstvu kluba koje je napisala Vesna Noble, mene je pokrenulo da danas posle dužeg razmišljanja srpskoj zajednici objasnim i prikažem našu stranu. NJene klevete na naš račun kao i argumenti da nije moguće više opstati na ovoj lokaciji nisu tačni. Kaže nam veliki su troškovi održavanja, nema Srba u ovoj okolini, komšiluk se žali na buku koja se pravi u vreme skupova su razlozi da se zgrada mora prodati. Liju se suze za izgubljenim milionima, jer zbog našeg sudskog postupka umanjena je prodajna vrednost ove zgrade. NJihovi planovi da kupe novu zgradu na boljoj lokaciji, doprinesu u kupovini nove zgrade za Srpsku Školu Sveti Sava pri našoj crkvi na Redwood Dr, da kupe dom staraca i na kraju pokrenu fondaciju u ime Dr. Slobodana Draškovića, zbog nas sada su pali u vodu. Teško mi je prihvatiti da iko može poverovati, a posebno neko ko se bavi prodajom nekretnina da je ovo ostvarljivo, znajući da na raspolaganju imaju sumu od $3,5 miliona.
Pre nego li navedem neke od glavnih nepravilnosti učinjenih od strane Board of Directors Srpskog Američkog Muzeja Sveti Sava (čitaj Dr. Žike Pavlović i Vesne Noble) dozvolite mi da citiram obraćanje srpskoj javnosti vladike Longina kako bi dobili bolju sliku o karakteru i časti predsednika Dr. Žike Pavlovića. Ovaj komunike je objavljen u Eparhijskom Glasniku 22. avgusta 2016,
“Barry building is historic legacy of the entire Serbian Orthodox community, not just the present localized membership of this once prominent world wide diaspora organization. Unfortunately, I have learned from the group that Dr. Pavlovic thus far has not honored the 10. August agreement and that therefore the group has been left with no choice but to retain lawyer. Today I received a copy of the letter from their lawyer to Dr. Pavloic and the present board of the organization. I am truly saddened by the fact that our Serbian Orthodox community, once again, on the brink of legal dispute. I call upon Dr Pavlovic to honor the agreement that was reached on 10. August.”
Znači, Dr. Žika Pavlović NIJE ISPUNIO OBEĆANJE dato vladiki Longinu, ili kako bi u narodu rekli Dr. Žika Pavlović je slagao. Svojim lažnim argumentima uspeo je da uveri Vladiku Longina da se zgrada MORA prodati jer za popravke potrebno više od milion dolara. Prihvativši ovu tvrdnju kao jedini izlaz iz kritične situacije vladika Longin je zahtevao, a Dr. Žika Pavlović obećao da će se prodaja zgrade poveriti prodavcu koji nema direktan ili indirektan odnos sa klubom Sveti Sava i da Srpska Pravoslavna Eparhija zajedno sa vodećim predstavnicima Srpsko Američke zajednice donese odluku, a ne samo postojeći članovi ove nekada značajne širom sveta poznate organizacije.
Pogodili ste, prodaja je poverena sekretarici Vesni Noble registrovanom prodavcu nekretnina, a koja je za 10 godina svog poslovanja prodala nekretnina u ukupnoj vrednosti od $450,000. Baš zato se postavlja logično pitanje, kada je Vesna, sa tako “visokim” poslovnim iskustvom uspela da dobije ponudu od 3.29 miliona dolara. Kolika bi tek ponuda bila da je prodaja poverena nekom vrhunskom prodavcu nekretnina? Ali, ovde je jedno drugo, daleko zanimljivije pitanje KOME JE ZA OKO ZAPALA OVA LOKACIJA, pa posredstvom Dr. Žike Pavlovića i Vesne Noble želi da se iste dočepa?
Na jednoj strani smo mi, tužitelji, podržani od Srpske zajednice: Srpske Narodne Odbrane, Srpske Bratske Pomoći, Udruženja Krajiških Srba, Četničkog Udruženja Draža Mihailović, Humanitarnog Društva Božur, Humanitarnog Društva Srbi za Srbe, Humanitarnog Društva Our Serbs, Humanitarnog Društva 28 Jun, kao i nekih 300 Srba čije sam potpise lično dobio samo u jednom danu na proslavi Svete Petke u našem ženskom manastiru u New Carlisle Indiana, 2016. godine. A protiv nas, Dr. Žika Pavlović, Vesna Noble i nekih 50 do 60 članova među kojima ima onih koji podržavaju nas. Nažalost, neki od članova su lažni, jer u Klub NIKADA nisu kročili. Baš zato, koristeći glasačka ovlašćenja ovih Dr. Žika Pavlović uspeva da nadglasa opoziciju i ostvari svoje želje.
Uveren sam da su po dolasku na vlast Dr. Žika Pavlović i Vesna Noble sistematski pripremali teren kako bi otuđili zgradu kluba od Srpske zajednice. Grandiozno su se pojavili i ponudili da otkupe postojeći kredit od $230,000. Igrom “slučaja” zaboravili su da nas obaveste da im je namera da naplate kamatu od 10% na svoj uloženi novac. Tri godine kasnije uzimaju drugi kredit od $375,000. Ovi vajni “dobrotvori” sa svojim timom
“spasilaca” Kluba Sveti Sava sebi stavljaju u džep nekih $75,000 i otplaćuju originalni kredit. Gde je otišao ostatak novca očekujem da saznamo po zaključenju sudskog postupka, jer finansijski izveštaj nije podnet državi Ilinois niti članstvu?
Kako bi realizovali i ostvarili svoj plan da odstrane ovu kulturnu svetinju od Srpske zajednice počinju sa hajkom.. Nema nam spasa i jedini izlaz je da se zgrada proda. Kažu nam, grad Čikago traži hitne popravke, a mi za to nemamo para. Samovoljno, i bez profesionalnog mišljenja lansiraju sumu od milion dolara, kako bi dobili podršku. Iz Kluba se izbacuju članovi koji se protive njihovom radu, zabranjuje se amaterskom pozorištu da koristi prostorije kluba. Pristup novim članovima nije dozvoljen, a nijedna aktivnost sa ciljem da se obezbede finansijska sredstva nije održana već 3 godine. Morgidž nije plaćen od Aprila, a nama ne dozvoljavaju da preuzmemo otplatu istog? Pronalaze investitora iz New York i podnose zahtev za rušenje. U to vreme naš Klub je bio delimično zaštićen od rušenja. Po tada postojećim propisima od dana podnošenja zahteva za rušenje Commision on Chicago Landmarks zahteva obustavu rušenja od 90 dana, kako bi ustanovili zadovoljava li zgrada istorijske kriterijume za zaštitu ili ne. Saznavši ovo investor iz NJujorka se povlači, a već sledećeg dana se podnosi nova aplikacija za rušenje sa novim investitorom??? Znajući da će uklanjanje ove korumpirane vlasti kluba trajati dugo, mi usmeravamo našu borbu i lobiramo da se zgrada proglasi istorijskim objektom. Naša neumorna borba je urodila plodom. Landmark, istorijsko obeležje zgrada je dobila ne samo po velelepnom arhitektonskom ostvarenju, već i po istorijskom značenju koje je ova zgrada značila za Srbe Čikaga. Najdublju zahvalnost izražavam aldermenu Tunney, gospodinu Miller iz Commision on Chicago Landmarks i na kraju City Council of the City of Chicago koji je jednoglasno 27. marta doneo ovu odluku i rekao sledeće:
“Since 1952. The Building has been the home for the Serbian Cultural Club, now the Serbian American Museum St. Sava. As a cultural and social center for the ethnic Serbian community of Chicago, the building exemplifies the historic importance of such ethnic cultural and social institution to the city.”
I na kraju molim vas da nam se pridružite, kako bi sačuvali ovu velelepnu i značajnu zadužbinu. Zadužbinu koja, kako vladika Longin reče, pripada celokupnoj Srpskoj zajednici, a ne samo postojećem članstvu ove nekada značajne i širom sveta poznate organizacije.

“Srpska stvarnost” – Dragan Vujošević / Čikago

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here