Mesto za reklamu

Kosmet: 8. septembar 2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Kosmet preko administrativnog prelaza Brnjak u opštinu Zubin Potok. Po dolasku Vučić je  izjavio da Srbi i Albanci treba da razgovaraju sa mnogo više međusobnog poštovanja.

Predsednik Srbije je danas ipak, uprkos pretnjama Prištine, obišao Gazivode. Priština je prvobitno odbacila posetu hidroelektrani Gazivode i saopštila da poseta neće biti dozvoljena. Međutim, pod pritiskom Zapada, kasno sinoć Priština je pristala na Vučićev plan posete. Tokom posete Gazivodama Vučić je istakao da je upravo to mesto gde se najbolje vidi težina problema s kojima se Srbija suočava.

Dok predsednik Srbije boravi na Kosmetu, prištinske vlasti, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, nisu se pojavljivali u javnosti, ali su se oglasili na društvenim mrežema.

 

    Vučić je u Zubinom Potoku posetio Centar za ekologiju i razvoj sporta, kao i Centar Crvenog krsta, a poseti su prisustvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Ðurić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i direktor BIA Bratislav Gašić.

Predsednik Srbije je nakon toga obišao i hidroelektranu u Gazivodama, a  posetu severnom delu Kosova i Metohije nastavio obilaskom Leška, Leposavića, posetom gazdinstvu porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje, kao i Poljoprivrednoj školi iz Prištine, sa privremenim sedištem u Lešku.

“Znam šta biste voleli da čujete, ali ja to ne mogu da vam kažem, ne zato što neću, već što sam dovoljno odgovoran, a znate koliko se borim”, rekao je predsednik građanima ispred Poljoprivredne škole. Naglasio je da je 2014. godine, kada je postao premijer, Srbija bila pred bankrotstvom, a da danas imamo mnogo više novca, predsednik je najavio izgradnju internata.

Istakao je i da će Srbija uložiti 13 miliona evra u Trepču, kako bi se obezbedio dugoročan ostanak i opstanak ljudi.

“Želja nam je, prihvatite obećanje, da otorimo fabriku baterija u Leposaviću, zaposlimo 300 ljudi, mislim da bismo time mnogo toga uradili za ovaj kraj”, dodao je predsednik i podsetio da je, gde god je najavio otvaranje fabrike, dolazio da tu fabriku i otvori.

Zahvalio se na, kako kaže, “veličanstvenom dočeku” i obraćanje završio rečima: “Živela Srbija”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je biznis forum u Leposaviću, gde se danas sastalo više od 100 privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Vučić je obišao štandove srpskih opština na KiM i pogledao njihovu ponudu. Na biznis forumu su predstavljene firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš.

Vučić je obišao štandove srpskih opština na KiM i pogledao njihovu ponudu.Na biznis  forumu su predstavljene firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš.

Od većih kompanija prisutne su MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Banka Poštanska štedionica i druge.

Vučić je zatim pogledao promo film Investicioni potencijali Kosova i Metohije i potom se obratio učesnicima foruma.

Vučić je rekao da je posebno obradovan što na forumu može da pozdravi brojne privrednike kako sa područja Kosova i Metohije tako i iz centralne Srbije.

“Veoma sam srećan što ste uz podršku Privredne komore Srbije ovde, drago mi je što sam video dve domaće banke i naše najbolje kompanije, zadovoljan što su ukazali interesovanje za KiM i srećan sam što ste pokazali kako se na najbolji način bori za Kosovo i za naš narod na Kosovu”, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je zamolio privrednike iz centralne Srbije da sagledaju mogućnosti ulaganja i podršku našem vrednom narodu u 10 opština na Kosovu i Metohiji za šta će, navodi, država dati subvencije.
“Tu postoje dva osnovna problema – uradićemo dobar program i uskoro ćemo da usvojimo uredbu, pitanje je pravne sigurnosti vašeg ulaganja, bankarskih garancija i za to ćemo pokušati da pronađemo rešenje ili da budemo neko ko će pokušati da pruži podršku, da na sve moguće načine umrežimo više različtitih stvari da biste ulagali na Kosovu”, naglašava predsednik.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je na Biznis forumu, da je Ministarstvo preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju obezbedilo 200 miliona dinara pomoći za poljoprivrednike.

Predsednik Vučić se u večernjim satima sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

 

 

 

 

Predsednik Vučić  je istakao da nije siguran da će borba za pronalaženje rešenja uroditi plodom i da je uveren, odnosno da je sve uvereniji da je to teško postići.
“Gotovo je nemoguće”, rekao je Vučić i dodao da to, međutim, ne znači da imamo pravo da odustanemo od pokušaja.

Vučić je rekao i da je zadovoljan što je Srpska lista uspela da ostane jedinstvena, uprkos pokušajima da se napravi razdor. “Zadovoljan sam što ste uspeli da odgovorite svima i na prve napade koji su stigli iz dela međunarodne zajednice”, rekao je Vučić i dodao da su neki Srbi sa KiM jedva dočekali da iz sveg oruđa raspale po Srbiji.

Za sutra se očekuje da će predsednik Srbije posetiti i pojedine delove centralnog Kosova, južno od Ibra.

Na kraju posete Predsednik Vučić će se obratiti građanima na velikom skupu u Kosovskoj Mitrovici, govorom u kojem će izneti okolnosti, realno stanje stvari, kapacitete i mogućnosti Srbije da se dođe do kompromisnog rešenja u kojem bi bili uvaženi i interesi Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji.

Svi mediji na albanskom jeziku u Prištini i u Tirani prenose informacije o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji i citiraju njegove reči da je jezero Gazivode od posebnog značaja za Srbe i Albance, ali i da je ta brana i sporna tačka u odnosima Srba i Albanaca.

Široko citirajući prvu izjavu predsednika Vučića po dolasku u Zubin Potok, “Ljami” navodi reči predsednika Srbije da je ideja Srbije održavanje mira, stabilnosti i težnja ka uspostavljanju boljih odnosa između Srba i Albanaca. “Bez Gazivode nema preživljavanja, nema preživljavanja ove oblasti. Došao sam sa porukom mira, ali i sa planovima i investicijama”, rekao je Vučić, navodi “Ljajmi”.

Na vodećem prištinskom portalu “Koha.net” sve udarne vesti posvećene su poseti predsednika Srbije KiM. Jedna od njih je i da su u pratnji Vučića šef BIA Bratislav Gašić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Tekst i Foto: „Srpska stvarnost“/Vlada Srbije/Predsedništvo Srbije

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here