Mesto za reklamu

05. 06. 2022.

Долазак црногорског премијера Дритана Абазовића и председавајућег Савета министара БиХ Зорана Тегелтије, као и усвајања више споразума и меморандума о сарадњи у области пореских служби, туризма, културе и образовања, биће према оцени саветника председника ПКС Ненада Ђурђевића, најзначајнија достигнућа самита Отвореног Балкана 7. и 8. јуна у Охриду.

“Привредна комора поздравља долазак Абазовића и Тегелтије на самит. Веома нас радује што ће Црна Гора и БиХ бити гости самита и надам се да ће оне да размотре и активније учешће у будућности, а можда и чланство у овој иницијативи, јер ми у комори сматрамо да Отворени Балкан не може да буде заокружен и да свој пуни ефекат ако свих шест економија Западног Балкана нису чланице те иницијативе”, ркао је Ђурђевић за Танјуг.

Поред председника Србије Александра Вучића, премијера Албаније Едија Раме, премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског, Абазовића и Тегелтије, обратиће се путем видео везе и европски комесар за проширење Оливер Вархељи и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, најавила је Влада Северне Македоније.

Када је реч о меморандумима и споразумима чије се потписивање очекује, Ђурђевић каже да се они односе на туризам, културу, сарадњу пореских служби три државе на размени информација и бољој повезаности њихових пореских служби, као и признавање квалификација за одређене делатности.

На самиту ће се, како је најављено, обратити и министарка трговине, туризма и телеконикација Србије Татјана Матић, као и министарка културе Маја Гојковић.

У оквиру самита, најавила је Влада Северне Македоније, биће потписан Споразум о сарадњи на ЗБ у области међусобног признавања диплома и научних оцена издатих на високошколским установама и другим институцијама и Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма на ЗБ.

Такође, биће потписан Меморандум о разумевању о културној сарадњи на ЗБ и Меморандум о разумевању о сарадњи пореских управа на ЗБ.

Отворени Балкан је регионална иницијатива коју су успоставиле Албанија, Северна Македонија и Србија, са циљем повећања трговине, економске и друге сарадње три земље, као и побољшање међусобних односа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here