Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

“Људи који треба да се договоре око Закона о слободи вероисповести су се већ све договорили. То ће бити решено за пет минута. Закон нећемо повлачити јер то није практично и то је једини разлог. Биће избачени сви спорни чланови, што је у интересу свих, па и цркве” каже Дритан Абазовић, лидер Грађанског покрета УРА.

“Не треба нам јавна полемика. Покушавамо да се договоримо с члановима Демократског фронта и са осталим странкама у коалицији које су окупљене око Здравка Кривокапића. Оптимиста сам и мислим да ћемо врло брзо наћи решење и договорити се. То је оно што грађани очекују од нас. Морам да нагласим да су наши ставови врло јасни и једноставни. Око Закона о слободи вероисповести смо се договорили с црквом и то нам је најважније. У потпуности подржавам Кривокапића и међу нама нема конфликата, што је најбитније. Цела прича са законом је готова – решена”, наглашава Абазовић у интервјуу за Нову.

Закон ће бити промењен, каже лидер покрета УРА, јер је то процедурално најкраћи пут.

“Ако бисмо ишли у нови закон, изгубили бисмо годину дана. То би значило да морају да се окупе све верске заједнице, да седну заједно и договоре се, да се формирају експертски тимови и да пишу нови документ. То би потрајало више од годину дана. Овако ћемо овај постојећи закон променити, па ако буде незадовољних, онда нека пиши нови. Овај Закон није уопште лош, само садржи спорне чланове, које ћемо избацити. Постоје четири спорна члана која се тичу имовине, а све остало је о неким регистрацијама и стварима које су небитне. Кад избацимо те проблематичне чланове, који су везани за имовину, добијамо прихватљив закон и решење које свима одговара. Уколико и после буде оних којима се то не свиђа, за годину или годину и по дана могу да донесу нови закон”, каже Абазовић.

Коментаришући медијске наводе да неслагање између покрета УРА и дела коалиције За будућност Црне Горе није изазвао  Закон о слободи вероисповести, него подела ресора, Абазовић каже:

“Не желим да одговарам на разноразне наслове у медијима и да се препуцавам. Потпуно је сада небитно коју ћу ја функцију добити, они којима су само функције битне нека се задовољавају титулама. Треба што пре формирати владу и то је сада једино важно”, наглашава Абазовић.

Подсетимо, председник Црне Горе Мило Ђукановић јуче је упутио позив на консултације о мандатару за састав Владе Црне Горе, носиоцима листа коалиција: “За будућност Црне Горе” Здравку Кривокапићу, “Мир је наша нација” Алекси Бечићу и “Црно на бијело” Дритану Абазовићу, које су након конститутивне седнице одржане 23. септембра 2020. доставиле предлог за мандатара, потписан од стране 41 посланика. Термин предвиђен за консултације је четвртак, 8. октобар у 11 сати, а након консултација, председник ће предлог, у складу са Уставом, доставити Скупштини Црне Горе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here