1. 0 10. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са амбасадорком Канаде у Србији Кетлин Чабом, да је развој билатералних односа двеју земаља позитиван и да је видљив напредак сарадње на плану економије и инвестиција.

Председница Владе је истакла да најзначајнији вид билатералне сарадње представљају инвестиције, пре свега, у сектор рударства и енергетике, за који су канадске компаније традиционално заинтересоване, истичући и да у овом тренутку на нашем тржишту послује више од 50 канадских компанија.

Чаба је указала на то да су инвеститори из Канаде препознали Србију као веома добру дестинацију за улагања у области рударства и енергетике, и изразила уверење да ће, упркос пандемији коронавируса, додатни подстрек развоју економских односа бити директна авио-линија између Београда и Торонта, на чијем увођењу две стране интензивно раде.

Ова директна веза двеју држава, како је објаснила, биће од изузетног значаја, како за бржи развој однoса наших држава, тако и за бројну српску дијаспору у Канади, која је и важна спона два народа.

Амбасадорка Канаде je похвалила брзи напредак у области иновација и дигитализације, препознајући Србију као лидера у региону у овим областима.

Као добар пример и симбол развоја и модернизације, Чаба је навела Биосенс институт у Новом Саду, који ће направити велики искорак у дигитализацији пољопривреде и повезати овај важан сектор са информационим технологијама.

Она је изразила очекивање да ће се сарадња Србије и Канаде у будућности развити и у областима науке и иновација.

Премијерка је исказала захвалност амбасадорки на пожртвованом раду током мандата у Србији, и подсетила на допринос и подршку који је Амбасада Канаде пружила женском предузетништву, култури и традицији Србије, пре свега, кроз покровитељство Етно мреже, која кроз пласман српских рукотворина има значај у културном и туристичком смислу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here