Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Адвокати бившег председничког кандидата на изборима у Белорусији Светлане Тихановске поднели су Врховном суду жалбу о проглашењу резултата избора неважећим, изјавио је адвокат Максим Знак.

„Жалба је поднета, о питању њеног усвајања биће одлучено у наредна три дана“, рекао је он.

Знак је истакао да је одбрана уз жалбу поднела доказе о кршењима почињеним током избора. У питању су потписи грађана који потврђују да су гласали за Тихановску, информације посматрача, сведочења чланова изборних комисија и други.

Према његовим речима, у жалби се наглашава да укупан број кршења не дозвољава да се избори признају као валидни.

Наваљни ван животне опасности, зелено светло да буде пребачен у иностранство

Лекари у Омску, где се у болници на реанимацији налази руски опозициони лидер Алексеј Наваљни, дали су зелено светло да он буде пребачен на лечење у иностранство.

То је новинарима саопштио заменик главног лекара Прве болнице у Омску Анатолиј Калињинченко.

„Немачки тим сматра да је Наваљни способан за транспорт, док ми сматрамо да је то преурањено. Они преузимају ризик на себе, ми се не противимо“, рекао је он.

Супруга Наваљног тражила је да се одобри његово пребацивање на клинику у Немачкој и чак се писмом обратила руском председнику.

Авион са лекарима из Нирнберга стигао је раније у Омск.  Према тренутним информацијама, лет тог авиона за Немачку планиран је за суботу ујутро.

Такође, лекари у болници у Омску су спремни да пребаце Наваљног на аеродром, излазећи тако у сусрет молби немачког медицинског тима.
Супруга је у међувремену потписала изјаву са молбом за његов транспорт, уз напомену да је свесна да би то могло са изазове погоршање његовог здравственог стања.

Подсетимо, руски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни смештен је у болницу након што му је позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Наваљни је након тога пао у кому. Његова портпаролка Кира Јармиш саопштила је да се сумња да је Наваљни отрован. Лекари болнице саопштили су да је он на реанимацији.

*****

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here