Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Академик Миодраг Чолић рекао је за РТС да је заустављању таласа заразе који је започео у марту допринела вакцинација, као и да мисли да ћемо морати редовно да се вакцинишемо. Угледни имунолог сматра да нас током јесени поново очекује борба против ковида, али у нешто мањем обиму. За масовну вакцинацију у нашој земљи залаже се и Радна група Српске академије наука и уметности формирана током пандемије.

Председник Одбора за имунологију и алергологију Одељења медицинских наука САНУ, академик Миодраг Чолић указао је да се налазимо на доњој криви заустављања таласа који је започео у марту и да је сигурно да је томе допринела вакцинација.

“Интересантно је да и у земљама региона где масовност вакцинације није толико велика, такође се зауставља крива, што је одраз природног тока ове епидемије”, навео је академик Чолић.

Говорећи о колективном имунитету, Чолић је навео да су процене за постизање колективног имунитета, када се процес ширења вируса зауставља, око 70 одсто вакцинисаних.

“Ту треба рачунати имунитет који је стечен на природан начин, инфекцијом. Не заборавимо да је било много асимптоматских случајева, такође и оних који нису регистровани у појединим регионима, чак и у великим градовима и оно што је јако значајно, то је да имамо проценат ефикасности, односно обухваћености становништва вакцинацијом”, истакао је Миодраг Чолић.

Када је реч о трећој дози и редовном вакцинисању против коронавируса, Чолић је навео да је сада тешко одговорити на ово питање и додао да сматра да су индивидуална тестирања нису ни потребна ни значајна.

“Због тога што титар антитела и одсуство антитела не значи да ли имамо или немамо заштиту, односно колико ће нас штитити. Прво, ми не проверавамо такозвана неутралишућа антитела која су најзначајнија за спречавање ширења вируса, а друго, врло је тешко и скоро није могуће спроводити скрининг и тестирање такозваног ћелијског имунитета који има значајну улогу”, истакао је академик Чолић.

Додао је да мисли да ћемо морати редовно да се вакцинишемо.

“Колико год мислили да тај имунитет може бити дуготрајан, он је ипак у глобалу ограничен на максимално годину дана. Наравно, неко ће имати имунитет који ће трајати много дуже, неко много краће. Ниједна земља не може да направи генерални скрининг и сваку особу тестира, поготово што ми немамо јасне параметре шта је то што одређује нашу заштиту”, казао је Чолић.

Истакао је да је он опрезни оптимиста и да све указује на то да смо близу колективног имунитета за чије стварање зависи много фактора.

Чолић је навео да је он прележао ковид и да је вакцинисан, али да и даље носи маску, пошто је потребно бити опрезан.

Српска академија наука и уметности одржаће у петак научни скуп “Шта смо досада сазнали о ковид 19 инфекцији – поруке, нова сазнања и дилеме”. Миодраг Чолић је рекао да је највећи задатак тог скупа допринос Академије и њених чланова у борби против пандемије.

“То ће бити један израз континуитета деловања Академије када је у питању ковид 19, које није довољно препознато у јавности. Углавном ће говорити чланови Академије, чланови Одбора за имунологију и алергологију, који имају пројекте и чланови Академије који су добили пројекте преко Фонда за науку”, истакао је Чолић и навео да ће бити могуће присуство скупу и онлајн.

Нагласио је да мисли да нас током јесени очекује борба против коронавируса, али не у оваквом облику и обиму.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here