Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Радна група за безбедност и заштиту новинара поручила је да је неопходно што пре доћи до правоснажне пресуде у предмету у којем је оштећена страна новинар Милан Јовановић из Гроцке и одлучила је да покрене акцију солидарности у којој ће се за месец дана прикупити 2,5 милиона динара за обнову његове спаљене куће.

На ванредном онлајн састанку Радна група је апеловала на правосудне институције да одлуке благовремено, без одлагања достављају заинтересованима и изразила је незадовољство због тога што одлука Апелационог суда у случају паљења куће новинара Милана Јовановића није правовремено достављена свим странама у поступку, а донета је још крајем новембра, саопштено је из прес-службе Владе Србије.

Састанак је одржан поводом одлуке Апелационог суда о укидању првостепене пресуде против Драгољуба Симоновића, Владимира Михаиловића и Александра Маринковића у предмету у коме је оштећена страна новинар Јовановић.

Неопходно је доћи до правноснажне пресуде у том предмету у најкраћем року, порука је Радне групе, уз опаску да је ефикасност у поновљеном поступку изузетно важна, имајући у виду досадашњи ток случаја и трајање поступка.

У саопштењу се додаје да чланови Радне групе очекују да ће поновљени део поступка бити окончан у што краћем року, у складу са законом.

Радна група је подржала иницијативу да се организује акција солидарности у којој ће се у наредних месец дана прикупити 2,5 милиона динара потребних за обнову спаљене куће Милана Јовановића.

Процена безбедности Јовановића

Радна група је предложила, а Министарство унутрашњих послова прихватило, да се изврши процена безбедности за Милана Јовановића.

Такође, Радна група ће размотрити и предложити Влади Србије начин на који би се у наредном периоду обезбеђивала средства која би била доступна новинарима чија је имовина оштећена извршењем неког кривичног дела и која би се враћала након спроведених поступака обештећења од извршилаца кривичног дела.

Договорено је да то буде тема на првом следећем састанку Радне групе како би се пронашао трајни механизам за сличне ситуације.

Састанку су присуствовали представници Мисије ОЕБС-a, Делегације ЕУ у Србији, Амбасаде Норвешке и Фондације “Конрад Аденауер”.

Средства за помоћ новинару Јовановићу могу се уплатити на следеће жиро-рачуне:

– Динарски: 265-1000000017731-14

– Девизни: 265-1100310006448-08

Уплате ће се примати до постизања циља од 2,5 милиона динара и када се достигне тај циљ наменски рачун неће прихватати нове уплате.

Све додатне информације о акцији солидарности могу се добити на СОС телефону за пријаву напада на новинаре (0800 100115), који је управо и почео да ради као резултат договора у оквиру Радне групе за безбедност и заштиту новинара, као и у Асоцијацији независних електронских медија која подржава акцију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here