Mesto za reklamu

15.01.2020.

Због високе загађености ваздуха стручњаци Института „Др Милан Јовановић Батут“ поручују да ипак нема потребе за паником, али указују на значај примене мера заштите у условима великог загађења ваздуха.

Најновнији подаци показују да је индекс загађености ваздуха врло висок у Београду, Ваљеву и Косјерићу. Висока загађеност је и у Панчеву, Смедереву, Бору и Нишу.

Према подацима портала специјлизованог за мерење квалитата ваздуха „Ер вижуал“, Београд је јутрос седми најзагађенији градн на свету и други најзагађенији град у Европи.

Испред Београда су Сарајево, које је прво на листи већ данима, и азијски градови Калкута, Дака, Делхи, Катманду, Лахор, Бишкек.

Индекс квалитета ваздуха је 178, односно “нездрав”, па се грађанима не препоручује физичка активност напољу.

Ситуација је јутрос најкритичнија у Ваљеву, који је у љубичастом, петом степену по загађености. Квалитет ваздуха у овом граду квалификује се као “врло нездрав”, наводи сајт „Ер вижуал“.

Индекс квалитета ваздуха у овом граду је 232, па се грађанима препоручује да напоље на излазе ако не морају.

Поређења ради, трећи најзагађенији велики град на свету – Дака (Бангладеш) – јутрос региструје индекс загађености од 227.

И Косјерић је јутрос у врху по загађености, пошто је индекс квалитета 193, уз врло високу концентрацију ПМ-2,5 честица.

И подаци Агенције за заштиту животне средине говоре слично – ваздух је у “јако загађен” у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Ужицу, Нишу, Бору, Панчеву, Смедереву, Новом Саду.

Да је ваздух у престоници Србије лош, показују и подаци портала waqi.com који мери загађеност на глобалном нивоу, а исто важи и за Нови Сад, Ниш, Ваљево и Косјерић.

Према подацима тог портала, ваздух у Ваљеву и Косјерићу је био у “љубичастој зони” (веома нездрав), док су раније током јутра Ваљевци удисали ваздух који је био означен као “опасан по здравље”.

Поводом загађења ваздуха у градовима у Србији, препорука Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

„Ту спадају особе са хроничним обољењима (респираторна, кардиоваскуларна обољења), мала деца и старије особе“, наводи се у саопшењу.

Када је у питању здрава популација, препоручује се да се у данима са повећаним степеном загађења физичка активност не обавља на отвореном простору, јавља РТС.

Према потврђеним информацијама из здравствених установа, како се додаје, број деце која су примљена на лечење није повећан, већ је тај број уобичајен односу на онај који се бележи у претходним годинама у истом временском периоду.

Институт објашњава да је тренутно урбано аерозагађење у Србији углавном честичног типа (ПМ10 честице).

„Бележи се варирање концентрација честица у току дана у зависности од присуства извора загађења. Ове концентрације загађења зависе од климатских услова на одређеној територији и уобичајене су за ове временске услове и зимски период“, напомиње Институт.

На концентрације и трајање честичног загађења утичу ниске температуре ваздуха, висок ваздушни притисак, успостављање температурне инверзије, што се региструје у зимском периоду, најчешће у раним јутарњим часовима и увече.

„Узроци аерозагађења су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања фосилних горива, неадекватно одржавање индустријских постројењам“, пише у саопштењу.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије, како се додаје, такође поручују да нема потребе за паником и указују на значај примене мера заштите у условима високог аерозагађења.

Док се не промене временски услови и не дуне ветар који ће “растерати” штетне честице, метеоролози поручују да нећемо лакше да дишемо.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here