Mesto za reklamu

23.11.2020.

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да се плаши да је Србија релативно близу затварања због погоршавања епидемиолошке ситуације, али да мисли да тај дан још није дошао.

Ако би 95 одсто грађана користило маске држава према његовим речима не би никад дошла у ситуацију да заустави живот. То је једноставна и јефтина мера, али је треба поштовати – истакао је Ивануша.

Директор канцеларије СЗО у Србији је додао да се ситуација у последњих неколико недеља континуирано погоршава и нагласио да се, ако се то настави, плаши да ће и Србија доћи до тренутка да се заустави живот.

Затварање би имало тешке економске последице, а знамо да оне утичу на здравље људи. Зато СЗО сматра да то треба да буде крајња мера… Плашим се да смо у Србији релативно близу тог дана, али тај дан још није данас – рекао је Ивануша.

Истакао је да нема универзалног одговора на питање кад је тачно неопходно затварање и навео да то зависи од тога на који начин се шири вирус, где и колики су болнички капацитети у некој земљи.

Каже да ово што се тренутно догађа у Србији можемо назвати трећим таласом или трећим погоршањем епидемије.

Враћаће се вирус у још више таласа све док не постигнемо колективни имунитет, али то можемо постићи само вакцином, која изгледа близу, али је и далеко – оценио је Ивануша.

„Српска стварност“ / Курир -Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here