Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Албанске странке у Северној Македонији противе се иницијативи о “мини Шенгену” уколико у њој није такозвано Косово, преноси ТВ21 из Скопља.

Из албанске владајуће странке у тој земљи, ДУИ, кажу да је неопходно да се испуне четири услова да би иницијатива о тзв. “малом шенгену” била прихватљива.

“Потребно је да буде обухваћено свих шест земаља са Западног Балкана, да буду део европских регионалних иницијатива, да постоји подршка и присуство Европске уније на овим форумима, као и подршка и присуство САД на сусретима о ”малом шенгену”, каже заменик премијера у македонској влади и функционер ДУИ Бујар Османи.

Из опозиционе албанске странке у Северној Македонији, Алијансе за Албанце, сматрају да је идеја о формирању мини Шенгена “руски утицај”.

“Иницијатива о регионалној сарадњи за Алијансу за Албанце подразумева и Косово и то треба да буде јасно и Албанији. Алијанса за Албанце чини све како би уклонила руски утицај који нам долази у форми ”мини шенгена” из Србије”, изјавио је Бујаре Абази из Алијансе за Албанце.

Скендер Реџепи-Зејди из Алтернативе каже да државни врх Косова и Албаније треба да размишља о националној сарадњи.

“Пре него што размишљају о регионалној и суседској сарадњи или развоју, треба да размишљају о нашој братској и националној сарадњи. Ми као политички субјект сматрамо да државни врх Албаније и Косова треба да искоординише своје ставове око мини шенгена”, истакао је Реџепи-Зејди.

И Покрет Беса има став да не може да постоји мини шенген без Косова, додајући да ово не обезбеђује дугорочност и да је неправедно.

“Мислим да је реч о неправедној форми која не гарантује дугорочност. Не може неко у 2019. години да планира балкански мини Шенген без Косова као дела”, рекао је Аријанит Хоџа из Покрета Беса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here