Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, на седници Владе, да Приштина неће дозволити одржавање референдума 16. јануара, додајући и да наставка дијалога са Приштином нема „ни на видику“.

„Имамо све више проблема на КиМ. Приштина је донела одлуку и обавестила нас неформално да нам неће дозволити одржавање референдума 16.јанаура. Покушаћемо да разговарамо са Бриселом да их убеде да се омогући грађанима српске националности да гласају“, казао је он.

Вучић је указао да Приштина одбија сваку врсту дијалога, разговор и чак и готови споразум о несталим особама, као и сваку помисао да примене Бриселски споразум, посебно када је реч о Заједници српских општина.

„Немамо ни на видику наставак дијалога са Приштином у Бриселу. Ни најављено”, истакао је Вучић. Иако наше власти пуштају њихове званичнике, формалне, неформалне да улазе на територију централне Србије, понашамо се, каже, одговорно и озбиљно, а они не пуштају ни Петра Петковића, ни друге да уђу на КиМ.

То, констатовао је, наилази на све већу осуду међународне заједнице, али не довољно.

„Забринут сам шта могу да буду будући потези Приштине“, рекао је Вучић.

Када је реч о ситуацији у региону указао је да је приметно да се са посебном пажњом прати напредак Србије.

Вучић је рекао да је приметно да су Загреб и Приштина на најистакнутији начин, али и делови политичког Сарајева исказују незадовољство и прате брзину напретка Србије, јачање њене финансијске снаге, али и снажење војске, са жељом да то не иде том брзином.

„За нас је важно да се држимо наше политике поштовања Дејтонског споразума, интегритета БиХ, али и РС“, рекао је он.

Вучић је указао да је Србија помогла четири најсиромашније српски насељене општине, три у РС, и једна у Фередацији – Костајница, Дубица, Невесиње и Дрвар – шест милиона евра, и да ће сада бити упућено додатних шест милиона евра.

„То је огроман новац за те четири по броју становника мале општине. Србија ради и гради од школа до домова здравља у свакој општини на територији РС, то је наша помоћ. Србија жели мир, стабилност, поштује међународно право. То што тражимо од других важи и за нас“, истакао је он.

Вучић је указао да и у Србији мора да гради још боље односе са бошњачким комшијама.

„Што се тиче онога што стиже из Загреба и са неких других адреса, наше је да пружамо руку, да се боримо да решавамо проблем несталих лица. Нешто је више несталих Срба, него Хрвата, али потпуно је свеједно, наше је да томе приступамо савесно, одговорно, озбиљно и да те проблеме на сваки начин решавамо“, рекао је Вучић.

Вучић: Противим се санкцијама, неће бити блокада на Дрини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се противи било каквим санкцијама против било кога у Републици Српској, те да ће предложити влади да изађе са таквим ставом, поручујући да више никада неће бити блокада на Дрини.

“Што се тиче санкција појединима у РС… Мој предлог влади да изађе са тим, и као председник ћу изаћи да тим ставом – да се апсолутно противим свакој врсти санкција, јер оне никада нису било шта било коме донеле”, рекао је Вучић на седници владе којој је присуствовао.

Како је додао, Србија, уколико је влада са тим сагласна, неће доносити одлуку о увођењу било каквих санкција било коме из Републике Српске.

“Једном сам рекао да никада више неће бити блокада на Дрини, као што их је било, и нећемо према руководству РС да се односимо као пре 20 и више година. То је мој предлог за вас, ту одлуку доноси влада. За мене, као председника, такве санкције, ако се догоде, неће постојати”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here